Zenica

Uvođenje antikorupcijskog obrazovanja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pedagoški radnici podržavaju uvođenje antikorupcijskog obrazovanja – U Zenici je održana javna diskusija tokom koje je prezentovan ‘Nacrt Kurikuluma’ o antikorupcijskom obrazovanju te su prikupljena mišljenja relevantnih stručnjaka kako bi se ona ugradila u finalni dokument koji će biti implementiran kroz nastavni plan i program. Finalni dokument bit će odobren od strane Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH (APIK) te nadležnih ministarstava u entitetima odnosno kantonima. Radi se o „Nacrtu Kurikuluma” za osnovne škole od I do IV razreda.

Nakon diskusije, donesena je nekolicina zaključaka:
– neophodno je uvesti u obrazovni sistem i nastavne planove učenje o antikorupciji i etičkom ponašanju, što pedagoški radnici u potpunosti podržavaju;
– učenje i obrazovanje mora biti usmjereno ne samo na učenike već i kompletnu okolinu učenika (nastavno osoblje i roditelje) kako bi zajednički bili uključeni u obrazovno-odgojne programe, te se i sama okolina ponašala u skladu sa moralnim načelima;
– određeni nastavnici već pričaju i rade sa djecom na moralnim, etičkim i antikorupcijskim temama ali se to radi spontano i neharmonizovano i zaista je neophodno takav vid obrazovanja unificirati i uključiti obavezno obrazovanje.
Tim eksperata je pripremio četiri Kurikuluma: Kurikulum za osnovne škole od I do IV razreda, Kurikulum za osnovne škole od V do IX razreda, Kurikulum za srednje škole i Kurikulum za univerzitete.
Kurikulumi su rezultat zajedničkog istraživanja Udruženja INFOHOUSE iz Sarajeva i Omladinskog komunikativnog centra iz Banjaluke koje je provedeno u okviru projekta „Kurikulum za transparentnost, kurikulum za odgovornost“ koji finansira EU u iznosu od 494.725,20 eura kroz program IPA 2010. Projekat provodi Udruženje Centar za medije i analize iz Sarajeva, u partnerstvu sa Udruženjem INFOHOUSE iz Sarajeva i Omladinskim komunikativnim centrom iz Sarajeva.
Navedeno istraživanje je imalo za cilj ispitati stavove stručnjaka o uvrštavanju obrazovanja o korupciji, koruptivnom ponašanju i mehanizmima borbe protiv korupcije u nastavni plan i program. Uočeno je da ne postoji prostor za uvođenje novog predmeta, ali da postoji mogućnost edukacije o korupciji u okviru društvenih predmeta.
Udruženje INFOHOUSE www.infohouse.ba 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno