Info

Uvezivanje staža u FBiH

Vlada FBiH još nema nacrt zakona
Vlada FBiH još nema nacrt zakona
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Uvezivanje staža u FBiH- U Federaciji BiH je oko 65 hiljada radnika sa neuvezanim radnim stažom, ali još uvijek je neizvjesno kada će biti donesen zakon o uvezivanju staža. Prema riječima Kenana Spahića, šefa Odsjeka za sistem i provođenje penzijskog i invalidskog osiguranja Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, neophodna su finansijska sredstva da bi se zakon realizirao. U Savezu samostalnih sindikata BiH naglašavaju da je rješavanje neuvezanog staža životno pitanje mnogih radnika.

Parcijalno rješavanje

– Neuvezivanje radnog staža je nezahvalna tema iz prostog razloga što sam zakon nije sporan, nego se čekaju određena sredstva MMF-a ili Svjetske banke koja su potrebna za realizaciju. Istina, još se ni Vlada FBiH nije definitivno odlučila o obuhvatu tog zakona. Zapravo iskristalisalo se da se ide na opciju uvezivanja radnog staža za sve radnike, ali pod određenim uvjetima. Recimo, nije ista situacija u kojoj su radnicima uplaćivani minimalci bez radnog staža i tamo gdje su imali plaće i po 2.000 KM, a nisu plaćani doprinosi. Nepošteno bi bilo takvim subjektima i radnicima uvezati staž – kazuje nam Spahić.

Ponavlja da realizacija zakona zavisi od osiguranja sredstava za njegovo finansiranje.

– Zakon još nije upućen prema Vladi na razmatranje, vidjet ćemo hoće li se realizirati kreditna zaduženja jer su velika sredstva potrebna za realizaciju zakona. Problem će se rješavati parcijalno. U ovom momentu vam ne mogu reći kada će zakon ugledati svjetlo dana – rekao nam je Spahić.

Goran Mirašćić, savjetnik premijera Vlade FBiH, naglašava kako je opredjeljenje Vlade FBiH da se ubuduće spriječi neuplaćivanje doprinosa.

– Zadatak Porezne uprave FBiH uz podršku Vlade FBiH jeste da prestane praksa neplaćanja doprinosa, a onda da se pokuša iznaći bilo kakav modalitet da barem nešto od tih dugova naplatimo. Dakle, želimo spriječiti nastavak loše prakse. Koristit će se zakonom propisane mjere – rekao nam je Miraščić.

Životno pitanje

U Savezu samostalnih sindikata BiH se nadaju kako bi Vlada FBiH najesen mogla utvrditi nacrt zakona o uvezivanju radnog staža.

– Konačno se mora napraviti rez u toj oblasti. Mnogo je radnika koji su ispunili uvjete za penziju, a ne mogu jer im nije uvezan staž. Ne mogu ni da rade pa su, teško mi je to reći, prinuđeni kopati po kontejnerima da bi preživjeli. Njima je to životno pitanje i zaista najveći grijeh koji se događa u ovom društvu je prema tim ljudima. To treba što prije riješiti – poručio je Ismet Bajramović, predsjednik Sindikata.

Neuvezani staž u brojevima

65.000 radnika u FBiH ima neuvezan radni staž

25.000 radnika čeka u ovoj godini da im se uveže staž da bi išli u penziju

53 miliona KM potrebno za uvezivanje staža u 2016.

750.000 godina neuvezanog staža radnicima u FBiH

(E. Duvnjak-Šalaka/Faktor.ba)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno