Info

U naredne tri godine uvođenje e-Tenderinga i e-Dodjela

Javne nabave
Javne nabave
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U naredne tri godine uvođenje e-Tenderinga i e-Dodjela- Nacrt Strategije razvoja sustava javne nabave BiH za razdoblje od 2016. – 2020. je urađen, a na njega su svi zainteresirani imali priliku do 5.7.2016. dostavljati sugestije. Nakon što budu ugrađene ići će u proceduru usvajanja.

U nacrtu Strategije se ističe da će Agencija za javne nabave u razdoblju od 2017.-2019. godine fokusirati na poboljšanje sustava javne nabave i i to kroz razvoj novih modula e-Nabave koji se odnose na modul za dostavljanje ponuda (e-Tendering), te modul za ocjenu ponuda i dodjelu ugovora (e-Dodjele).

Napominje se također da su proračunski resursi koji se planiraju za primjenu uvođenja sustava javne nabve u BiH su izuzetno mali kada se uporede s listom problema koji su se ispriječili na putu potpunog usklađivanja Zakona za javne nabave (ZJN) s direktivama EU, kao i potencijalnim rizicima koji se mogu javiti u praksi.

”Država treba da shvati da je sustav javne nabave od veoma velike važnosti za ekonomiju i da bi ubrzao potencijalno pridruživanje BiH EU. Potencijalno rješenje ovog problema bilo bi izdvajanje više sredstava iz proračuna za Agenciju za javne nabave i Uredu za žalbe kako bi se ubrzali usklađivanje i primjena”, navodi se u nacrtu Strategije.

Osim toga navode da je potrebno donošenje strateškog akcionog plana u kojem će se izložiti najbolje raspoložive opcije za projektiranje i implementaciju e-Tenderinga i e-Dodjela i u kojem će se detaljno opisati svaka faza implementacije, kao i jasno definirati nadležnosti.

Portal javne nabave bi također trebao omogućiti objavu planova nabavki za sve UO-e (planovi na jednom mjestu), objavu obrazaca o provedbi ugovora i eventualnih amandmana na ugovore, poboljšanje pretraživanja i funkcionalniju tehničku podršku korisnicima portala.

Postojeći moduli i oni koji su planirani da budu razvijeni će omogućiti UO-ima da pripremaju i provode postupke javne nabave u kraćem roku i uz niže troškove postupka.

Benefite bi imale i kompanije koje sudjeluju u postupcima javne nabave jer bi imali niže troškove, lakši i jednostavniji pristup tržištu nabavki. Ovo bi trebalo poboljšati transparentnost u postupcima javne nabave i smanjiti koruptivna ponašanja smanjenjem uticaja ljudskog faktora, te poboljšati upotrebu statističkih podataka i pokazatelja kao osnove za analitičku funkciju u javnim nabavama, navodi se u nacrtu Strategije.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno