Info

Uvezivanje radnog staža

Uvezivanje radnog staža
Uvezivanje radnog staža
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Uvezivanje radnog staža- Federaciji BiH /FBiH/ potreban je 452,1 milion KM za uvezivanje radnog staža za više od 25.000 radnika kojima preduzeća s većinskim državnim kapitalom nisu od 1. aprila 1992. do 31. decembra 2014. godine izmirila doprinose za penziono i invalidsko osiguranje.

Da bi ovaj problem bio riješen, Vlada FBiH pripremila je nacrt sistemskog zakona koji proizilazi iz Akcionog plana Reformske agende.

Prema nacrtu zakona, sredstva za uvezivanje staža isplaćivaće se od 2016. do 2059. godine, kada je planirano uvezivanje staža i
posljednjem osiguraniku koji ima neizmirene doprinose do kraja 2014. godine, a ispunjava uslove za penziju, piše sarajevski list “Dnevni avaz”.

Već u narednoj godini Federalnom zavodu PIO trebalo bi da bude doznačena prva tranša u iznosu od 53,2 miliona KM.

U obrazloženju zakona navodi se da već duži period u FBiH lica sa ispunjenim uslovima za penzionisanje ne mogu ostvariti to pravo jer nisu uplaćeni doprinosi.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno