Info

Uvezivanje radnog staža

Za uvezivanje radnog staža u FBiH potrebno 453 miliona KM
Za uvezivanje radnog staža u FBiH potrebno 453 miliona KM
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zakon o uvezivanju radnog staža trebao bi biti pred Parlamentom FBiH početkom 2016, a Vlada FBiH je za uplate doprinosa u 2016. predvidjela 52 miliona KM, izjavio je u intervjuu za Oslobođenje Vesko Drljača, federalni ministar rada i socijalne politike.

Već neko vrijeme iz Vlade FBiH se najavljuje zakon o uvezivanju radnog staža, ali sredstva za provedbu tog zakona nisu planirana nacrtom budžeta FBiH za 2016. Govoreći o tome hoće li biti tog zakona u 2016. i na koji način će se rješavati ovaj problem Drljača kaže da već duži vremenski period u FBiH postoji situacija da osobe, prema evidencijama, imaju ispunjene uvjete za ostvarivanje prava iz PIO, ali ta ista prava ne mogu ostvariti zbog neplaćenih doprinosa za PIO.

Ova problematika obuhvata približno 65.000 osoba, no zaključno sa narednom 2016., oko 25.000 osoba će imati stečene uvjete o ostvarivanju prava iz PIO. Već u sljedećim godinama broj osoba koje budu ispunjavale uvjete za ostvarivanje prava iz PIO će padati, a cjelokupni period finansiranja trajat će u narednih tridesetak godina, naveo je on.

Navedena kategorija osoba nalazi se, dodaje, u vrlo teškoj ekonomsko-socijalnoj situaciji, bez primanja i zdravstvene zaštite i nade u pozitivno rješenje njihovih problema.

Iz tog razloga se Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, odnosno Vlada FBiH, opredijelila se za sistemsko rješavanje ovog problema, tako što će početkom 2016. predložiti Parlamentu FBiH zakon o uvezivanju radnog staža, za koji je radni tekst već sačinjen.

“Taj trenutni tekst zakona odnosi se na period 1. 4. 1992 – 31. 12. 2014, i obuhvata finansiranje neizmirenih doprinosa za PIO za osiguranike zaposlene u privrednim društvima sa većinskim državnim kapitalom u FBiH, zaposlenih u javnim poduzećima i ustanovama. Rok za donošenje ovog zakona je neznatno prolongiran kako bi se cjelovito sagledali svi aspekti i osigurala odgovarajuća sredstva za finansiranje tog zakona“, naveo je on.

Stoga je važno napomenuti, ističe, kako je Vlada FBiH u prijedlogu budžeta za 2016. predvidjela 52 miliona KM.

“Procjenjuje se da je potrebno osigurati 453 miliona KM za uplate doprinosa na minimalnu osnovicu”, naveo je Drljača.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno