Politika

Usvojene izmjene i dopune Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je po skraćenom postupku i jednoglasno Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti tog kantona.

Ministar pravosuđa i uprave ZDK-a Nebojša Nikolić podvukao je kako je Vlada bila pristupila kolektivnom pregovaranju te potpisala Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike.

“Navedene se izmjene tiču usaglašavanja s potpisanim kolektivnim ugovorom. Sve tri stvari idu u korist samih radnika”, kazao je ministar Nikolić.

Zakon je usaglašen s izmjenema zakona na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, o tome “da se dnevnica i službena putovanja brišu”.

“Ostale se odredbe samo tiču usaglašavanja prava koja su u pregovorima o kolektivnom ugovoru povećana u korist radnika- prekovremeni, noćni rad i stvari koje do sada nisu bile definisane u tim procentima. Kao što vam je poznato, kada su u pitanju kolektivni pregovori, sedam općina s područja kantona dalo je saglasnost Vladi FBiH, odnosno Vladi ZDK za potpisivanje kolektivnog ugovora pa se na njih odnose i ove stvari. U onim općinama, koje nisu dale saglasnost, imaju mogućnost da direktno primjene u sindikatu. Ukoliko ne primijene, u svakom slučaju, na radnike se odnosi ono pravo koje je povoljnije”, kazao je Nikolić.

Zastupnici su većinom glasova usvojili Izvještaj o radu i ostvarivanju Programa rada Skupštine za 2023. godinu te Izvještaj o radu Nezavisnog odbora za 2023. godinu, dok su Izvještaj o poslovanju Javne zdravstvene ustanove Zavod za bolesti ovisnosti ZDK-a za 2023. godinu i Informacija o izvršenju alternativne krivične sankcije rad za opće dobro na slobodi u 2023. godini usvojeni jednoglasno.

Predsjednik Komisije za izbor i imenovanja Skupštine Alen Kapković istakao je da je Kantonalni sud Zenica, u upravnom sporu kojeg su pokrenuli bivši članovi Nezavisnog odbora Semir Šut, Ranislav Milešić i Enisa Mulić iz Zenice, svojim rješenjem od 15. maja ove godine u potpunosti odbio zahtjev za zaštitu sloboda i prava.

“Tako da isto ima snagu pravosnažne sudske presude, kao konačne i obavezujuće”, kazao je Kapković.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno