Politika

Usvojen Prijedlog Budžeta ZDK za 2023. godinu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Usvojen Prijedlog Budžeta ZDK za 2023. godinu- Na 5. sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona na dnevnom redu je bio Prijedlog budžeta ZDK za 2023. godinu po skraćenoj proceduri

Prema analizi i dostavljenim informacijama planirani prihodi su 540.582.580 KM, a ukupni planirani rashodi iznose 495.520.373 KM.

Prema ovome planiran je pozitivan tekući bilans budžeta, odnosno planiran je tekući suficit.

Prijedlog budžeta je usvojen bez amandmana (u izvornom obliku) sa 23 glasa za, dok je protiv bilo 11 zastupnika, a jedan zastupnik je bio suzdržan.

Budžet je ukratko obrazložila ministrica Dženana Čišija (DF), nakon čega je otvorena diskusija zastupnika.

Hajrudin Fermić (DF) je u ime Kluba zastupnika DF-GS iznio mišljenje kluba gdje je naveo da oni smatraju da je ovaj budžet prihvatljiv za sve kategorije društva i da je socijalno osjetljiv, te da je također pozitivan što se tiče zdravstvene zaštite boračkih kategorija, poljoprivredne proizvodnje, odnosa prema mladima, razvoja privrede… Fermić je naveo da će zbog svega što je naveo poslanici DF-GS glasati za budžet.

Damir Memić (SDP BiH ZDK) je naveo da ovaj budžet ima socijalnu i ekonomsku osjetljivost i naveo je kako su ulaganja u mlade povećani, što je ključno zbog demografske situacije u Bosni i Hercegovini. Ovim ulaganjima u mlade Vlada je prema riječima Memića pokazala da misli na mlade. Također, zastupnik Memić je naveo da je budžet dobar i za boračku populaciju. Naročito je kao pozitivno istakao da je u budžetu predviđen veći iznos za sport. Kao pozitivno je istakao i povećanje subvencija u poljoprivredi. Klub zastupnika SDP ZDK će zbog svega navedenog odlučio podržati ovaj budžet.

Ivica Penić (HDZ BiH ZDK) je naveo da je ovo najsloženiji i najvažniji dokument koji se donosi u Skupštini. Prema riječima Penića važno je da je proračun veći nego naredne godine, da su porodiljne naknade veće i da po proračunu nije planirano novo kreditno zaduženje. Penić je potvrdio da će klub zastupnika HDZ ZDK glasati za ovaj budžet.

Mirnes Bašić (SDA ZDK) je objasnio zašto SDA nije imala amandmane na budžet ZDK. Također, Bašić je rekao da su neki zastupnici godinama imali zamjerke i prigovore na procedure i budžet, a danas kada su u drugoj poziciju da se ne ponašaju principijelno. Također, Bašić je istakao da ako predstavnici sindikata zadovoljni platama i budžetom, nema potrebe da oni reaguju na budžet.

“Sve što ste prigovarali meni i za vrijeme mog premijerskog mandata ste ostavili i u svom budžetu. Budžeti ministarstava su rasli, što mi je drago. Ja premijerki čestitam na budžetu i nadam se da će ovaj budžet realizovati u potpunosti” rekao je zastupnik SDA i bivši premijer Mirnes Bašić.

Ramo Isak (NES ZDK) je objasnio da je očekivao od određenih zastupnika da će reagovati na ovaj budžet, kao što su u proteklom periodu reagovali. Naveo je da je najvažnije da se redovno servisiraju zaduženja i obaveze. Također Isak je naveo da su u proteklom periodu plate povećane za 36%, a da sada nije predviđeno nikakvo povećanje plate za prosvjetne radnike, policajce…

“Sve što su određeni zastupnici najavljivali kada dođu na Vlast nije se desilo. Milioni i milioni koje su oni najavljivali ne postoje, ne vidimo ih. Govorili su o nekim projektima, evropskim fondovima… gdje su te pare?” dodao je zastupnik Ramo Isak.

Mladen Simić (SDP ZDK) reagovao je na izjavu zastupnika Isaka. Objasnio je stav bivše opozicije, a sadašnje vlasti i njihovom odnosu prema povećanju plaća policajcima, prosvjetnim radnicima… Naveo je da su oni u prošlom mandatu dok su bili opozicija sve što je dobro podržavali. Simić je naveo da ako će dizanje komercijalnih kredita kao što je radila prošla Vlada pomoći privredi, sugeriše novoj Vladi da radi isto. Također, Mladen Simić je istakao da ne treba zakone i odluke donositi po skraćenoj proceduri kao protekla Vlada i da  se treba ponašati odgovorno i da naredni budžet ne treba biti po skraćenoj proceduri. Simić je naveo da se nada da će korist od ovog budžeta vidjeti svi građani Zeničko-dobojskog kantona.

Sanja Renić (BHI-KF) je navela da joj je žao što se u budžetu nije ukinulo finansiranje stranaka i da će ona insistirati da se to sprovede.

Behija Kulović (Naša stranka ZDK) je rekla da će ona podržati ovaj budžet, ali da se intimno nadala da će ovaj budžet biti detaljnije i obimnije obrađen. Zastupnica Kulović je u svom izlaganju istakla sve stavke zbog kojih je zadovoljna ovim budžetom, prije svega ulaganja u obrazovanje i kulturu i zašto će podržati isti.

Harun Čolić (Narod i pravda ZDK)  je u ime svog kluba čestitao premijerki, ministrici finansija i članovima Vlade na ovom budžetu. Zastupnik Čolić je naveo da je u ovom budžetu vidio da se slijedi politika Kantona Sarajevo i politika Naroda i pravde. Pohvalio je stavke koje on i klub zastupnika Naroda i pravde smatraju pozitivnim i da će klub zastupnika Naroda i pravde ZDK podržati ovaj prijedlog budžeta i da se nada da će u rebalansima biti prostora da se neke stvari poprave.

Alija Ogrić (SDA ZDK) je rekao da je klub zastupnika SDA glasao protiv skraćenog postupka i da mu nije jasno zašto se budžet radi po skraćenom postupku. Zbog tog i nekih drugih faktora, zastupnik Ogrić je naveo da klub zastupnika SDA neće podržati ovaj budžet.

Zastupnik SDA Ibrahim Šišić je naveo da je neozbiljno trošiti novac ljudi, a ne pitati iste u javnoj raspravi šta oni o tome misle. Zastupnik Šišić je naveo da svako ministarstvo u Vladi je imao povećanje svojih prihoda i budžeta i to od 3% do 39%. Zastupnik Šišić je naveo da je potrebno da izdvajanja za bolnicu ne budu simbolična, da se konačno krene u ulaganja u zdravstvo. Analizirajući budžetne stavke Ibrahim Šišić je naveo stvari koje su umanjene, te da on lično smatra da treba biti osjetljiviji prema određenim kategorijama društva.

Amra Babić (Narod i pravda ZDK) je navela da budžet treba prepoznati inflaciju i da treba biti socijalno osjetljiv. Prema riječima zastupnice Babić drago joj je što je povećanje budžeta od 56 miliona KM ova Vlada usmjerila tamo gdje treba.

Prijedlog budžeta je usvojen bez amandmana (u izvornom obliku) sa 23 glasa za, dok je protiv bilo 11 zastupnika, a jedan zastupnik je bio suzdržan.

Prijedlog budžeta možete preuzeti i pogledati na LINKU.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno