Politika

Sa 19 glasova “ZA” – izmijenjen član Zakona o Vladi ZDK koji definira nacionalnu zastupljenost

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na petoj sjednici Skupštine ZDK je na dnevnom redu bio Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o Vladi Zeničko-dobojskog kantona po skraćenom postupku na prijedlog zastupnika BHI-KF Alena Kapkovića. Zakon koji je do sada bio na snazi je propisao da se Vlada ZDK sastoji od sedam članova iz reda bošnjačkog, te po dva člana iz reda hrvatskog i srpskog naroda.

Aktuelna Vlada ZDK osnovana je mimo ovog zakona s obzirom na to da ima tri člana iz reda hrvatskog i šest iz reda bošnjačkog naroda, te dva iz srpskog. Zbog te činjenice se trećina zastupnika u Skupštini ZDK obratila Ustavnom sudu FBiH čija se odluka čeka. Interesantno je da se nakon donošenja ovakve odluke o imenovanju nove vlade pristupilo izmjenama zakona.

Ove izmjene su sporne prije svega za SDA i HDZ iz kojih navode da se ukidanjem odredbe o tačnom broju članova Vlade iz svakog od konstitutivnih naroda može desiti da ubuduće Vlada bude i jednonacionalna.

Predlagač Alen Kapković (BHI-KF) je naveo da su razlozi za donešenje ovog što po dosadašnjem zakonu nisu pored konstitutivnih naroda bili zastupljeni i ostali.

Zastupnica HDZ BiH ZDK Anita Paurić je navela da klub zastupnika HDZ neće podržati ovaj prijedlog jer ništa ne garantira da će u budućnosti biti ravnopravna nacionalna zastupljenost u Vladi ZDK.

Amela Granić (BHI-KF) je navela da nije istina da se ovime ugrožava hrvatski narod, te da se navodi da će sastav Vlade biti u skladu sa popisom stanovništva. Navela je da će i u novim Vladama biti šest Bošnjaka, dva Hrvata, dva Srbina i jedan ostali koji je ovaj put pripisan Hrvatima.

Alija Ogrić (SDA ZDK) naveo je da je postojeći zakon sasvim dobar okvir da se jedan narod ne dovodi u podređeni položaj i da zbog toga klub SDA neće podržati ovaj prijedlog.

Iva Tadić (HDZ ZDK) naveo je da je ovdje preskočena jedna procedura kako se vodi ovaj postupak, te da on zna da se ovdje žuri jer je Vlada imenovana nelegalno. Tadić je naveo da je smatrao da su ovakve teme ostavljene prije deset godina iza, i smatra da saradnja Bošnjaka i Hrvata u Zeničko-dobojskom kantonu bila primjer u Bosni i Hercegovini. Zastupnik Tadić smatra da je ovaj postupak sraman i da ovakvo ponašanje nije adekvatno.

Selvedina Sarajlić -Spahić (SDA ZDK) navela je da ne zna zašto se daju izmjene zakona kada aktuelna većina i Vlada ne poštuju ni postojeće zakone. Zastupnica Selvedina Sarajlić-Spahić je navela da se ovakvim odnosom ugrožava uloga Bošnjaka i da se ide na štetu Bošnjaka.

Sanja Renić (BHI-KF) je navela da je zakon manjkav i da je potrebna izmjena i po evropskim presudama kako bi se ostalim građanima omogućilo učešće u vlasti.

Damir Memić (SDP ZDK) je naveo da u ostalim kantonima nigdje nema određen broj ministara koji trebaju činiti Vlade tih kantona. Zastupnik Memić je citirao zakone o vladi u drugim kantonima i naveo da je potrebno uskladiti i zakon o Vladi ZDK sa evropskim normama i presudama.

Iva Tadić (HDZ ZDK) se referirao na izlaganja kolega i naveo da ovakve ideje nemaju smisla.

Ibrahim Šišić (SDA ZDK) je da je ovo zakon koji rješava jednog čovjeka i da ovo nije sistemski zakon.

Sanja Renić (BHI-KF) je oštro reagovala na izlaganje Ive Tadića te navela da ovakav odnos prema Ostalima je zaista sramotan i diskriminatoran.

U raspravi Selvedina Sarajlić-Spahić (SDA ZDK) prozvala je većinu koja se poziva na prava Ostalih, a u suštini radi na spašavanju ministra Hrvata koji je imenovan ispred BHI-KF, te da je lažna zabrinutost za građane u ZDK.

Zastupnik Vahid Ramić objasnio je da zna da ovaj kanton slovi za najbolji što se tiče međunacionalnih odnosa i međusobnog poštivanja. Zastupnik Ramić je također rekao da je na kolegiju jedan od zastupnika većine rekao “mi možemo šta hoćemo” i da smatra da ovakav odnos prema svemu nije uredu. Vahid Ramić smatra da je potrebno sačekati apelaciju koja je na Ustavnom sudu i da se nakon toga treba očitovati.

Za Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Vladi ZDK glasalo je 19 zastupnika.

Nakon glasanja, Iva Tadić (HDZ ZDK) tražio je pojedinačno izjašnjavanje zbog važnosti ovog zakona.

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno