Politika

Usvojen budžet ZDK za 2024. godinu u iznosu od 594.874.450 KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na 20. sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona na dnevnom redu je bilo više tačaka, a najveću pažnju je privukao Prijedlog Budžeta ZDK za 2024. godinu.

Budžet je na Skupštinu donesen po skraćenom postupku, a prijedlog budžeta je utvrdila Vlada ZDK.

U raspravi je učestvovao zastupnik Harun Čolić (NiP) koji je istakao svoje brige oko budžeta za narednu godinu. Zastupnica Amra Babić (NiP) je također kritikovala planirani budžet koji smatra programom rada Vlade za narednu godinu. Zastupnica Babić je navela da po planiranim budžetom doći do deficita u 2024. godini s ovim planom i da će biti neophodno zaduženje i krediti.

Zastupnik Damir Memić (SDP ZDK) je naveo da nije bilo amandmana jer on smatra da amandmani koje podnosi opozicija nemaju nikakve svrhe,  te da zato nisu podnosili iste. Memić je istakao da nije bilo potrebe da se ide po skraćenoj proceduri i da se moglo ići redovnom procedurom kako bi se napravio s partnerima kvalitetan budžet i program. Memić je istakao da njegov klub neće podržati ovaj prijedlog budžeta iz više razloga.

Zastupnik Mirnes Bašić (SDA) je čestitao Vladi da je u ovako kratkom roku pripremila prijedlog budžeta i da će do kraja ove godine biti usvojen budžet za narednu godinu što je rijetkost u BiH. Bašić je istakao da je neprincipijelno prigovarati za ovaj budžet s obzirom na način na koji se Vlada FBiH odnosi prema nekim gradovima i mjestima. Zastupnik Bašić je čestitao s nadom da će ovaj budžet biti u svom punom kapacitetu realizovan u narednoj godini.

Mladen Simić (SDP) je istakao da nije korektno gurati neke lokalne zajednice, a druge ignorisati. Simić je istakao da je budžet takav kakva je i Vlada i da je ovaj budžet nakaradan i da će većina usvojiti ovakav budžet.

Ministrica Dženana Čišija je istakla da u izradi ovog budžeta učestvovao tim, kao i cijela Vlada ZDK. Prijedlog Budžeta 2024. utvrđen je u septembru još sa starim članovima Vlade i njihovim budžetskim zahtjevima koji su dostavili. Nakon imenovanja nove Vlade, obavljeni su novi razgovori, ali su budžetski zahtjevi u suštini ostali isti. Ministrica Čišija je istakla da su sva prikupljena mišljenja za ovaj budžet pozitivna. Ministrica je navela da je isplata pomoći budžetskim korisnicima predviđena prije donošenja uredbe Vlade FBiH. Što se tiče kreditnih zaduženja, navela je da je to na osnovu odluka koje su spuštene sa viših nivoa. Sredstva su predviđena za nabavku uniformi policijskim službenicima, porodiljne naknade…

Premijer ZDK Nezir Pivić je naveo da kritike ne shvata negativno, već da su neophodne kako bi se realizovao kvalitetan plan. Pivić je istakao da je teško na ravnomjeran način rasporediti da se svačije potrebe zadovolje, ali da je potrebno napraviti pravedan budžet. Premijer je istakao da mu je žao što nije bilo amandmana, jer na taj način je moglo doći do korekcija nekih stvari u budžetu. Pivić je istakao da pošto nije bilo amandmana smatra da je i opozicija zadovoljna budžetom i zahvalio im se na tome. Premijer je naveo da smatra da budžet nije savršen i da je sigurno moglo bolje, ali da je urađeno sve kako bi se većina budžetskih zahtjeva ispunilo. Nezir Pivić nije htio komentarisati šta se dešavalo sve tokom rada protekle Vlade i istakao da je najvažnije da se sa svojim djelima i radom dokaže želja za boljitkom.

Nezir Pivić je istakao da se kroz sve stavke budžeta može vidjeti da nema govora o kažnjavanju nekih lokalnih zajednica i da se sve može vidjeti u utrošku sredstava.

Budžet ZDK za 2024. godinu usvojen je sa 19 glasova za, dok je osam zastupnika bilo protiv.

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno