Politika

Skupština ZDK: Usvojen budžet za 2024. godinu, finansijski plan ZZO ZDK…

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na 20. sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona na dnevnom redu je bilo više tačaka, a najveću pažnju je privukao Prijedlog Budžeta ZDK za 2024. godinu.

Zastupnici Skupštine su nakon usvajanja zapisnika sa protekle sjednice, pristupili elaboraciji odgovora i postavljanju novih zastupničkih pitanja.

Zbog usvajanja Izmjena i dopuna Budžeta ZDK za 2023. godinu i Prijedloga Budžeta ZDK za 2024. godinu po skraćenom postupku, zastupnici su glasali da li žele da ove tačke razmatraju po skraćenom postupku. Dvadeset zastupnika je glasalo za i tako omogućilo raspravu i usvajanje po skraćenom postupku.

Prva tačka dnevnog reda bilo je utvrđivanje mišljenja Skupštine 0 Zakonu o jakim alkoholnim pićima. Zakonom bi se trebalo regulisati proizvođači alkoholnih pića na području ZDK, kao i njihove aktivnosti. U raspravi je učestvovala zastupnica Sanja Renić koja je istakla da u zakonu postoji dosta sivih zona i da nisu usklađene sa drugim normama.

Zaključak o utvrđivanju mišljenja Skupštine ZDK o Zakonu o jakim alkoholnim pićima usvojen je sa 30 glasova za.

Nacrt Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica predvidio je prema riječima ministra Adnana Sirovice benefite za boračku populaciju u Zeničko-dobojskom kantonu. Ovoj tački dnevnog reda prisustvovali su i gosti iz reda boračke populacije.

Zastupnik Alija Ogrić je naveo da je ovaj zakon u fazi višestruke potrebe da se izradi zbog usaglašavanja sa višim nivoima, ali i zbog uslova koji trenutno postoje na terenu. Ogrić je naveo da je rad na Nacrtu Zakona bio je dosta kompleksan posao i da treba zahvaliti se svima onima koji su radili na ovom Zakonu. Prema riječima zastupnika pohvalno je da je Nacrt dobio veliku podršku većine udruženja i da će javna rasprava dopuniti nedostatke i upotpuniti ovaj Zakon.

Behija Kulović je istakla da je u ovom nacrtu zanimaju pogodnosti koje se tiču obrazovanja i povlastica tokom obrazovanja. Navela je da je u praksi se susretala sa dosta pitanja studenata u vezi prava na stipendiju, kao i drugim nekim “situacijama” koje bi trebalo korigovati.

Nakon zastupnika prisutnima se u vezi ovog nacrta zakona obratili predstavnici Udruženja: Mujo Aganović, Dragan Janko i Hamza Krkalić.

Aganović je istakao da odnos države prema njenim borcima na najbolji način oslikava stanje te države. Naveo je da ne postoji savršen zakon, ali da saradnja u izradi ovakvih zakona predstavlja pravi korak prema pravičnom rješenju.

Janko je istakao da je ovakav zakon živa materija i da je jako bitan jer biološki sat velikom broju boraca ističe. Predstavnik Udruženja boraca HVO-a u ZDK Dragan Janko je naveo da je procedura provedena veoma transparentno i da je uz prijedloge i prigovore zakon popravljan. Janko je istakao da ne može reći da je zakon idealan, ali da je prihvatljiv i da predstavlja korak naprijed.

Hamza Krkalić je istakao da je na osnovu federalnog zakona kantonalni morao biti usaglašen i zahvalio je bivšem ministru Čolakoviću s kojim su krenuli u proceduru za izradu ovog zakona i ministru Sirovici koji je danas ovaj nacrt predložio na dnevni red.

Nacrt Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica je jednoglasno usvoje  i ide u javnu raspravu, te će u narednom periodu ponovo biti na usvajanju u Skupštini ZDK.

Kao treća tačka dnevnog reda na sjednici je bio Prijedlog Izmjene i dopune Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2023. godinu.

Zastupnik Damir Memić je istakao da smatra neodgovornim odnos prema najvažnijem dokumentu, budžetu. Naveo je da zastupnici SDP ZDK neće podržati rebalans budžeta.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a BiH u Skupštini ZDK Damir Memić kazao je da je prošla kantonalna vlada isplatila pomoć radnicima u iznosu od 1.080 KM, najviše na, kako je rekao, insistiranje rukovodstva Kantonalne organizacije SDP-a i zastupnika te stranke u Skupštini ZDK. Sadašnja je vlada, podvukao je, donijela odluku o isplati 350 KM pomoći radnicima, iako ima mogućnost po Uredbi Vlade Federacije BiH, da isplati kroz tranše iznos od 2.520 KM. To, smatra Memić, nije korektan odnos prema radnicima, ali ovog puta, za razliku od prošle godine, nema ni protesta pred zgradom Vlade ZDK pa, poručio je, neka svako izvuče zaključak šta je razlog tome. Nezadovoljni su, kazao je, što je na tako minoran iznos pristao i Sindikat.

Zastupnik Mirnes Bašić (SDA) je naveo da je velika razlika između ove i prošle godine. Naveo je da je prošle godine njegova Vlada ostavila dovoljno sredstava u budžetu da se isplati pomoć, a da je ove godine nakon prošle Vlade ostalo dovoljno sredstava samo da se isplati iznos od 350 KM.

Zastupnika Amra Babić navela je da ovo nije političko pitanje, već je da je rebalans budžeta zapravo ispravka dokumenta koji je donesen na početku godine. Babić je istakla da je ovo slika rada vlade u proteklom periodu i da predstavlja realizaciju planiranih sredstava.

Skupština je sa 19 glasova za donijela izmjene i dopune Budžeta ZDK za 2023. godinu.

U raspravi je učestvovao zastupnik Harun Čolić (NiP) koji je istakao svoje brige oko budžeta za narednu godinu. Zastupnica Amra Babić (NiP) je također kritikovala planirani budžet koji smatra programom rada Vlade za narednu godinu. Zastupnica Babić je navela da po planiranim budžetom doći do deficita u 2024. godini s ovim planom i da će biti neophodno zaduženje i krediti.

Zastupnik Damir Memić (SDP ZDK) je naveo da nije bilo amandmana jer on smatra da amandmani koje podnosi opozicija nemaju nikakve svrhe,  te da zato nisu podnosili iste. Memić je istakao da nije bilo potrebe da se ide po skraćenoj proceduri i da se moglo ići redovnom procedurom kako bi se napravio s partnerima kvalitetan budžet i program. Memić je istakao da njegov klub neće podržati ovaj prijedlog budžeta iz više razloga.

Zastupnik Mirnes Bašić (SDA) je čestitao Vladi da je u ovako kratkom roku pripremila prijedlog budžeta i da će do kraja ove godine biti usvojen budžet za narednu godinu što je rijetkost u BiH. Bašić je istakao da je neprincipijelno prigovarati za ovaj budžet s obzirom na način na koji se Vlada FBiH odnosi prema nekim gradovima i mjestima. Zastupnik Bašić je čestitao s nadom da će ovaj budžet biti u svom punom kapacitetu realizovan u narednoj godini.

Mladen Simić (SDP) je istakao da nije korektno gurati neke lokalne zajednice, a druge ignorisati. Simić je istakao da je budžet takav kakva je i Vlada i da je ovaj budžet nakaradan i da će većina usvojiti ovakav budžet.

Ministrica Dženana Čišija je istakla da u izradi ovog budžeta učestvovao tim, kao i cijela Vlada ZDK. Prijedlog Budžeta 2024. utvrđen je u septembru još sa starim članovima Vlade i njihovim budžetskim zahtjevima koji su dostavili. Nakon imenovanja nove Vlade, obavljeni su novi razgovori, ali su budžetski zahtjevi u suštini ostali isti. Ministrica Čišija je istakla da su sva prikupljena mišljenja za ovaj budžet pozitivna. Ministrica je navela da je isplata pomoći budžetskim korisnicima predviđena prije donošenja uredbe Vlade FBiH. Što se tiče kreditnih zaduženja, navela je da je to na osnovu odluka koje su spuštene sa viših nivoa. Sredstva su predviđena za nabavku uniformi policijskim službenicima, porodiljne naknade…

Premijer ZDK Nezir Pivić je naveo da kritike ne shvata negativno, već da su neophodne kako bi se realizovao kvalitetan plan. Pivić je istakao da je teško na ravnomjeran način rasporediti da se svačije potrebe zadovolje, ali da je potrebno napraviti pravedan budžet. Premijer je istakao da mu je žao što nije bilo amandmana, jer na taj način je moglo doći do korekcija nekih stvari u budžetu. Pivić je istakao da pošto nije bilo amandmana smatra da je i opozicija zadovoljna budžetom i zahvalio im se na tome. Premijer je naveo da smatra da budžet nije savršen i da je sigurno moglo bolje, ali da je urađeno sve kako bi se većina budžetskih zahtjeva ispunilo. Nezir Pivić nije htio komentarisati šta se dešavalo sve tokom rada protekle Vlade i istakao da je najvažnije da se sa svojim djelima i radom dokaže želja za boljitkom.

Nezir Pivić je istakao da se kroz sve stavke budžeta može vidjeti da nema govora o kažnjavanju nekih lokalnih zajednica i da se sve može vidjeti u utrošku sredstava.

Budžet ZDK za 2024. godinu usvojen je sa 19 glasova za, dok je osam zastupnika bilo protiv.

Naredna tačka dnevnog reda je bio Prijedlog Zakona o izvršavanju Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2024. godinu koji je usvojen također sa 19 glasova za.

Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona za 2023. godinu, sa Odlukom o izmjenama i dopunama Odluke o izvršavanju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona za 2023. godinu prezentirao je direktor ove institucije Omer Škaljo.

Prijedlog Odluke je usvojen sa 19 glasova za, dok je osam zastupnika bilo suzdržano.

Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona za 2024. godinu sa Odlukom o izvršavanju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona za 2024. godinu predstavio je direktor Škaljo.

Škaljo je istakao da je predviđeno oko 280 miliona KM  za 2024. godinu, što je za 11% veće u odnosu na plan za 2023. godinu.

Zastupnica Amela Granić je istakla da je na svim stavkama došlo do povećanja, a posebno je istakla da je važno što su za preventivne mjere i preglede, esencijalnu listu i banjsko liječenje uvečana sredstva.

Zastupnica Selvedina Sarajlić-Spahić je istakla da pozdravlja povećanje sredstava za preventivne preglede. Zastupnica Sarajlić-Spahić je istakla molbu da ako se desi kao ove godine da ostane sredstava u ovoj stavci, da se esencijalna lista proširi kako bi se sredstva iskoristila, a pacijenti imali koristi.

Zastupnica Amra Babić je istakla da je raduje povećanje u sredstvima Zavoda u 2024. godini i da se nada da će se sredstva iskoristiti na najbolji mogući način. Zastupnica Babić je postavila pitanja da li će s obzirom na dobro finansijsko stanje ZZO ZDK i medicinski radnici imati neku pomoć kako bi se ublažile posljedice inflacije.

Ibrahim Šišić (SDA) je istakao da da je dobro što su povećana sredstva za primarnu medicinsku zaštitu i njegu, te da je potrebno utrošiti veća sredstva za prevenciju. Zastupnik Šišić je istakao da oko 23 miliona ide za vankantonalno liječenje i da su to velika sredstva, te da je potrebno otvoriti dijalog sa direktorom KB Zenica da li postoji šansa da se neke usluge za pacijente realizuju i u našem kantonu unapređenjem uslova i usluge u Kantonalnoj bolnici Zenica.

Zastupnik Mladen Simić (SDP ZDK) je istakao da ga zanima ko je radio na izradi ovog plana prošla direktorica ili novi direktor. Zastupnik Simić je naveo da mu je ipak drago da su neke stvari uvrštene i da je zdravstvena usluga popravljena.

Odluka o davanju saglasnosti na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona za 2024. godinu usvojena je sa 21 glasom za.

Posljednja tačka dnevnog reda bio je Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan JU Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona za 2024. godinu sa Odlukom o izvršavanju Finansijskog plana prihoda i izdataka JU Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona za 2024. godinu uz Finansijski plan JU Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona za 2024. godinu.

Odluka o davanju saglasnosti za JU Služba za zapošljavanje ZDK donesena je sa 21 glasom za.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno