Sudske klupe

Ustavni sud BiH: Nezakonit pritvor za Avdiju Kovačevića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ustavni sud BiH: Nezakonit pritvor za Avdiju Kovačevića – Ustavni sud BiH na sjednici od 13.03.2018 god. usvojio je apelaciju bivšeg načelnika Općine Vareš, Avdije Kovačevića, koju je u njegovo ime podnjela adv.kanc. Dautbegović iz Zenice. Podsjećamo da je Rješenjem Općinskog suda U Visokom 41 0 K 069471 18 KPP od 15. januara 2018. godine određen pritvor u trajanju od mjesec dana, zbog postojanja pritvorskih razloga iz člana 146. stav 1. tač. b) i c) ZKP.

Ustavni sud zaključuje da je povrijeđeno apelantovo pravo na slobodu i sigurnost osobe iz člana II/3.d) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 5. stava 1. tačka c) i stava 3. Evropske konvencije jer se obrazloženja koja je ponudio prvostepeni sud ne mogu prihvatiti kao „relevantna“ i „dovoljna“ za zaključak o postojanju posebnih pritvorskih razloga iz člana 146. stav 1. tačka b) i c) ZKP FBiH, a drugostepeni sud se, potvrđujući prvostepeno rješenje, uopće nije izjašnjavo na osnovanost apelantovih prigovora koje ponavlja i u apelaciji.

Sagovornik iz advokatske kancelarije kaže da je odluka Ustavnog suda očekivana i da je Ustavni sud već mnogo puta postavio standarde oko pritvora. Nejasno je zašto tužilaštva zadnjih godina ustrajavaju na pritvoru i kad treba i kad ne treba i još je manje jasno zašto sudovi ne slijede pritvorske standarde koje je ustanovio Ustavni sud BiH.

Avdiji Kovačeviću je u međuvremenu produžen pritvor za još dva mjeseca i ostaje da se vidi kako će se ova odluka Ustavnog suda odraziti na dalji tok postupka. Direktno.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno