Info

Uspostavljena saradnja sa 15 zdravstvenih ustanova na unaprijeđenju sistema sprečavanja i borbe protiv korupcije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Uspostavljena saradnja sa 15 zdravstvenih ustanova na unaprijeđenju sistema sprečavanja i borbe protiv korupcije – “Unaprijeđenje transparentnosti u radu, donošenje sistemskih rješenja, saradnja javnih ustanova, te jačanje njihovih kapaciteta da preventivno djeluju preduslovi su za adekvatnu borbu protiv korupcije”zaključeno danas tokom Svečanog potpisivanja memoranduma povodom uspostavljanja saradnje sa 15 zdravstvenih ustanova. Memorandum je potpisan u sklopu projekta koji implementiraju Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) i Centri civilnih inicijativa (CCI), a finansira Evropska unija. Cilj projekta je da doprinese unaprijeđenju sistema sprečavanja i borbe protiv korupcije u BiH.

Emsad Dizdarević, projekt menadžer TI BiH, tokom svog izlaganja osvrnuo se na važnost saradnje civilnog društva i javnih ustanova u jačanju prevencije od korupcije, te suprotstavljanju svim oblicima korupcije, posebno u zdravstvu.

„Prednost ovakvog pristupa je što će se kroz rad sa 15 zdravstvenih ustanova doći do najboljih rješenja za unaprijeđenje internih akata, zasnovanih na prethodno provedenoj analizi, ali i praktičnom radu sa ustanovama. Saradnja ima za cilj pomoći ustanovama da brže i lakše realizuje aktivnosti u borbi protiv korupcije, te posluže kao primjeri dobre prakse koji bi se preslikali i u druge zdravstvene ustanove u zemlji. Smanjenje rizika od korupcije, za početak u 15 zdravstvenih ustanova, pokazalo bi da je moguće značajno poboljšati stanje u pojedinim ustanovama ali i generalno u sektoru zdravstva.“

Tokom događaja predstavljene su aktivnosti na kojima će uključene ustanove raditi u narednom periodu.

„Potpisnice memoranduma su se prvenstveno obavezale da će zajednički raditi na izmjeni pravnih akata koji uređuju oblasti identifikovane kao one podložne korupciji (javne nabavke, upravljanje ljudskim resursima, sukob interesa, upravljanje finansijama). Unaprijeđenjem sistema prevencije i borbe protiv korupcije u navedenim oblastima bi bile ostvarene finansijske uštede u sektoru zdravstva, unaprijeđen sistem zapošljavanja i  Podrška Evropske unije borbi protiv korupcije u BiH napredovanja kadrova, te ojačan kapacitet zdravstvenih radnika što će uticati na povećanje kvalitata zdravstvene zaštite za građanke i građane BiH,” istakao je Slaven Divčić ispred Centara civilnih inicijativa Memorandum o saradnji su potpisale: Kantonalna bolnica Bihać; Dom zdravlja Travnik; Dom zdravlja Lopare; Dom zdravlja Banja Luka; Opća bolnica „Abdulah Nakaš“ Sarajevo; Univerzitetski klinički centar Tuzla; Dom zdravlja Bijeljina; Bolnica Gradiška; Univerzitetska bolnica Foča; Zdravstveni centar Brčko; Dom zdravlja Tomislavgrad; Dom zdravlja „Isak Samokovlija“ Goražde; Opća bolnica Konjic; Kantonalna bolnica Zenica.

“Mi smo svi ovdje dobrovoljno, jer želimo da pokažemo da smo potpuno otvoreni javnosti i civilnom društvu. Spremni smo da uvažimo utemeljene i konstruktivne kritike na naš rad i da na njih odgovorimo. UKC je usvojio Pravilnik o borbi protiv korupcije 2011. godine, koji je omogućio uspostavu institucionalnih mehanizama o prevenciji i borbi protiv korupcije. Želimo svoja iskustva podijeliti sa svim ostalim učesnicima u projektu, i dalje ih
unaprijediti kroz ovaj projekat, ” izjavio je Ervin Mujkić, načelnik sektora za pravne poslove i ljudske resurse.

„ Zadovoljstvo nam je što danas potpisujemo Memorandum o saradnji koji će omogućiti viši stepen saradnje sa učesnicima u projektu, osigurati veću transparentnost u radu naše zdravstvene ustanove, te usvajanje novih dokumenata koji će obezbjediti bolji rad uposlenika.,“ izjavio je Želimir Nešković, direktor Doma zdravlja Lopare. Projekat sprečavanja i borbe protiv korupcije u zdravstvu koji finansira Evropska unija, u vrijednosti od 490.000 eura, nastoji doprinijeti smanjenju rizika za pojavu korupcije u sektoru zdravstva u BiH kroz unaprijeđenje transparentnosti, odgovornosti i integriteta 15 javnih zdravstvenih ustanova u BiH koji će poslužiti kao primjeri dobre prakse za dalje uspostavljanje sistemskih preventivnih rješenja i suzbijanje korupcije u sektoru zdravstva.

 

Više informacija o projektu možete pronađi na: http://euresurs.ba/project/9



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno