Zenica

Uspješno završen projekat Aktivni RadiYo Građani i objavljen video “Mediji i ja”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Uspješno završen projekat Aktivni RadiYo Građani i objavljen video “Mediji i ja” – Nakon osam mjeseci realizacije, uspješno je završen projekat Aktivni RadiYo Građani, koji se bavio rješavanjem problema nedovoljne medijske i informacijske pismenosti na području grada Zenice.

U sklopu projekta održano je šest događaja/panel diskusija i emitovano šest live emisija sa šest gostiju – eksperata, te snimljeno 6 kratkih filmova.

Govornici sa kojima smo imali priliku razgovarati eksperti su iz različitih oblasti, a tematika svake diskusije bila je povezana sa medijskom pismenošću.

Sa gospođom Velidom Kulenović razgovarali smo o osnovama medijske pismenosti, ali i o tome koliko su ljudi u Bosni I Hercegovini medijski pismeni.

Gošća naše druge panel diskusije, održane u Zeničkom Art Kvartu, bila je Hana Kazazović koja je govorila o odgovornostima svakog pojedinca na društvenim mrežama, kao i o svom blogu – Cyber Bosanka.

O medijskom pravu i medijskim zakonima govorili smo na trećem događaju, a naša gošća bila je Una Telegrafčić, ispred Linije za pomoć novinarima.

Četvrta panel diskusija održana je u Gradskoj biblioteci, a tim povodom razgovarali smo sa Emirom Zulejhićem, ispred portala Raskrinkavanje.ba, koji je govorio o problematici pojave lažnih vijesti , te dao i korisne savjete kojim se možemo voditi kako ne bi nasjeli na te lažne vijesti.

Govornik pretposljednje panel diskusije bio je Zlatan Musić, ispred Misije OSCE u Bosni i Hercegovini, koji je govorio o jednoj veoma zanimljivoj temi, tačnije o slobodi izražavanja.

Zadnja panel diskusija bila je drugačija od svih ostalih, “izvan okvira”, a opet povezana sa medijskom pismenošću. Naša gošća bila je psihoterapeutkinja Inela Šehić Torlaković, sa kojom smo razgovarali o utjecaju lažnih vijesti i medija općenito, na emocije.

Završnica projekta, promocija rezultata i promocija filma, upriličena je 31.01.2020. u Clubu 072 u Zenici.

Svakako smo, tokom svih ovih mjeseci naučili dosta toga o medijskoj pismenosti, kao i pravila ponašanja u medijskom svijetu.

Jedan od finalnih rezultata projekta je i kratki film „Mediji i ja“ koji obuhvata sve organizovane događaje u skopu projekta, te sadrži poruke eksperata, a u vezi sa temama koje su izlagali.  Film možete pogledati na YouTube kanalu Active Zenica.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno