Posuđeno

Uspješno predstavljanje Zenice u Hrvatskoj

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Uspješno predstavljanje Zenice u Hrvatskoj – U općini Velika, nedaleko od Požege, u Požeško- slavonskoj županiji susjedne Republike Hrvatske, proteklog vikenda upriličene su dvije velike međunarodne manifestacije na kojima je i Grad Zenica, odnosno država BiH, imala svoje predstavnike. Predvodio ih je zenički novinar Sinan Gluhić.

Na „Najdužem stolu u Hrvata“, ove godine dužem od 800 metara, kojim se nastoji oboriti Ginisov rekord, među specijalitetima hrane i osvježenja nuđenim posjetiocima iz Hrvatske, Srbije, Mađarske, Makedonije i BiH bila je zastupljena i bosanska tradicionalna kuhinja. Oko hiljadu kilograma hrane i hektolitre pića izložilo je 150 izlagača, a Zeničani su ponudili bosanski lonac, sogan dolmu i bosanske ćevape, te bosansko slatko poput hurmašice, baklave, kadaifa, pite od jabuka i tulumbe, što je „puklo“ za 15 minuta.

Predstavljena im je i knjiga „Bosanska kuhinja“ koju je nedavno publikovala zenička izdavačka kuća „Vrijeme“. Manifestaciju, koja se priređuje sedmu godinu zaredom i koja službeno počinje pucnjem iz topa Požeške građanske straže, posjetilo je ove sunčane subote više od pet hiljada gostiju iz zemalja regiona, a sve što im se ponudilo pojelo se za nepun sat vremena.

Dan poslije upriličena je i velika, 26. međunarodna smotra folklora pod motom „Čuvajmo običaje zavičaja“, čiji je pokrovitelj bila predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, a nastupilo je oko 300 članova iz 14 kulturno- umjetničkih društava.

Odlični domaćini gostima bili su zlatni požeški momci, uglavnom okupljeni oko Zlatnog luga, koje je predvodio čuveni majistor slavonske kuhinje Anđelko Ledić i načelnik općine Velika Vlado Boban, skroman i cijenjen čovjek čiji je otac nekada igrao i za zenički NK „Čelki“. Načelno je dogovoreno da nagodinu dio veličanstvene povorke kroz Veliku bude i predstavi se jedno od zeničkih kulturno- umjetničkih društava. Interes za saradnju i druženje jeveliki u oblasti turizma, kulture, narodnih obićaja i tradicije.

Tekst i foto: Sinan Gluhić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno