Biznis

Uskoro počinje gradnja HE Vranduk

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Amil Kamenica, izvršni direktor za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH kaže  kako bi uskoro trebala početi i izgradnja hidroelektrane Vranduk. Vlada FBiH je već donijela Odluku o prihvatanju zaduženja Federacije BiH po Ugovoru o financiranju između Europske investicijske banke EIB) i Bosne i Hercegovine za realizaciju Projekta “Obnovljiva energija HE Vranduk” u iznosu od 37.500.000 eura za JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo.

Primarni cilj ovog projekta je doprinos ukupnom smanjenju emisije C02 i ostalih zagađujućih materija, poboljšanje ukupnog odnos energije proizvedene u hidro i termoelektranama Elektroprivrede BiH, te doprinos ekonomskom i privrednom razvoju Federacije BiH. Kamenica kaže kako Elektroprivreda ima u planu gradnju novih hidro i termo kapaciteta.

“Termo blokovi i hidro-elektrane su davno izgrađeni i svi su na rubu svoje životne dobi, tako da će se neki ranije, a neki kasnije morati ugasiti. Cilj Elektroprivrede BiH nije da popravlja i mijenja, već da gradi nove kapacitete koji će biti u potpunosti sa evropskim direktivama, odnosno biće energetski efikasne, biće potrebno manje uglja za proizvodnju električne energije, a i zagađenje će biti niže za 30 posto”, zaključio je Kamenica.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno