Info

Uskoro legalizacija kanabisa u BiH kao lijeka

Uskoro legalizacija kanabisa u BiH u medicinske svrhe
Uskoro legalizacija kanabisa u BiH u medicinske svrhe
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pokrenuta je inicijativa za legalizacija kanabisa u BiH, u medicinske svrhe. Kanabis bi mogao biti legalan u našoj zemlji u roku od šest mjeseci. Mišljenja građana su podijeljena.
Inicijativu za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe pokrenulo je Ministarstvo zdravstva RS i Komora magistara farmacije Federacije. Pozitivan aspekt je poboljšanje kvalitete života pacijenata sa teškim oboljenjima. Druga strana legalizacije kanabisa jeste moguća zloupotreba.

“Mislim da mi danas i bez legalizacije imamo pojavu zloupotrebe i da u konačnici, ta legalizacija polučit će dobre rezultate, ako jedan sat bude lakše i ljepše živjeti tim pacijentima koji boluju od malignih bolesti”, kaže Zahida Binakaj – predsjednica Komore magistara farmacije FBiH.

Tijelo koje će donijeti odluku činit će stručnjaci raznih profila, predstavnici ministarstava, te Agencije za lijekove.

“U narednih polagodine do godinu, bilo bi izvjesno da kanabis, lege artis, u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima dolazi na tržište BiH”, navodi Binakaj.

Hrvatska je nedavno legalizovala kanabis u medicinske svrhe. U Makedoniji je pokrenuta inicijativa, ali kako je poslije utvrđeno, od strane ovisnika, koji se skrivaju iza oboljelih. Stoga je potrebno osmisliti dobar sistem sprječavanja zloupotrebe.

“Postoje recepti, postoji način propisivanja i izdavanja, postoji indikaciono područje za koje će se to propisivati i izdavati, postoji stroga kontrola u pogledu uzimanja podataka pacijenata i onoga što ih uzima”, kaže Bistra Angelovska – predsjednica Farmaceutske komore Makedonije.

(Vijesti.ba)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno