Info

Usavršavanje studenata iz BiH u svijetu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Usavršavanje studenata iz BiH u svijetu- Lorena Hrustanović (19) mlada je i talentirana Bišćanka, koja svojim angažmanom doprinosi kreiranju novih prilika za mlade iz Unsko-sanskog kantona. Tokom svog srednjoškolskog obrazovanja izabrana je za predsjednicu Vijeća učenika Medicinske škole u Bihaću. Pored velikog interesovanje za medicinu, kaže da je zahvaljujući radu Vijeća učenika otkrila svoje talente, sposobnosti i vrline.

„Zapravo sam pronašla sebe. Kroz ove četiri godine težila sam ka organizaciji raznih aktivnosti, kako humanitarnog tako i društveno-zabavnog karaktera, promociji škole te učešću na različitim manifestacijama. Također sam donosila pobjedničke rezultate na raznim biznis takmičenjima poput „7.Business challenge„ i „Projekt Građanin- CIVITAS“ sa temom koja se bazirala na turizmu u Unsko-sanskom kantonu, a naročito turizmu grada Bihaća, te  nakon završetka takmičenja odlučila da tu temu povežem sa radom Vijeća učenika i organiziram prvu srednjoškolsku regatu pod nazivom „Regata mladih„ koju podržale općinske i kantonalne institucije“, započinje Lorena priču o sebi.

Srednja škola kao okidač

Tokom i nakon srednjoškolskog obrazovanja radila je za nekoliko bh. marketinških firmi, u sklopu čega je organizirala i koordinirala razne promocije. Svestrana je i komunikativna osoba, a njena strast i ljubav prema marketingu, liderstvu, organizaciji i timskom radu, daju joj sve potrebne predispozicije za uspješnu karijeru u budućnosti. Ove godine je upisala studij na Ekonomskom fakultetu u Bihaću i započela novo poglavlje u životu na poziciji brand ambassadora bh. agencije koja se bavi programom za studente pod nazivom “Work and Travel”.

„Završetak srednje škole bio mi je jako emotivan, posebno jer smo generacija koja je završila u doba korone, i koja nije imala maturalnu proslavu. Ulaskom u jednu novu fazu svog života, bila sam jako odlučna i znala sam s čime želim da se bavim cijeli život, te sam upisala studij biznisa na Ekonomskom fakultetu Bihać. Tim korakom otvaraju mi se razne prilike a jedna od njih je razmjena studenata u sklopu različitih programa“, priča Lorena.

Dodaje, kako je istražujući naišla na agenciju „Experience BiH“ koja nudi aktuelne programe za Njemačku, Ameriku i Kanadu. Kontaktirala ih je i prikupila potrebne informacije, a zatim se prijavila na jedan od ponuđenih programa.

„Tokom sakupljanja informacija o samoj agenciji, primjetila sam i oglas za posao brand ambassadora. To sam vidjela kao novu životnu priliku koju treba iskoristiti. Prijavila sam se, poslala potrebnu dokumentaciju i nakon određenog perioda dobila pozitivan odgovor. Postala sam član njihovog tima što mi je ogromna čast“, ističe Lorena.

Putuj i radi širom svijeta

Njen zadatak je da studentima u Bihaću približi program „Work and Travel“, i da im ponudi što jasniju sliku o njihovim mogućnostima i prilikama koje trebaju iskoristiti! Potrebna je samo volja, motivacija i hrabrost da se postigne ono što se želi.

„Experience agencija, mogu slobodno da kažem centar za mlade, u BiH se pojavljuje od 2010. godine, a tokom ovih godina postaje jedna od najvećih agencija u BiH koja radi sa studentima i šalje ih na razmjenu. Tokom ovih godina poslali smo na hiljade studenata u zemlje širom svijeta. Naši programi pružaju šansu mladim ljudima da putuju, usavrše strani jezik, upoznaju druge mlade ljude iz raznih zemalja, rade i zarade. Najpopularnji programi su Work and Travel USA, Work Holiday Germany i Work and study Canada, pored ovih programa radimo i ostale Internship u Americi, internship u Njemačkoj kao i studiranje u Danskoj“, pojašnjava Lorena.

Reklama

Najpopularniji program agencije čiji je Lorena ambasador nosi naziv “Work and Travel USA”. Radi se programu kulturne razmjene u okviru kojeg studenti imaju priliku da steknu ogromno iskustvo, rade i zarade, usavrše engleski jezik, steknu nove prijatelje i proputuju svijetom.

Program traje oko između četiri i pet mjeseci, od kojih su tri do četiri mjeseca radna, a peti mjesec je turistički koji studenti koriste da posjete sve veće gradove u Americi. U programu mogu učestvovati studenti koji imaju status redovnog studenta i osnovno znanje engleskog jezika. Tokom svake godine oko 500 studenata iz BIH učestvuje u ovom programu.

„Studenti pretežno rade na manjim turističkim lokacijama kao što su Lake Placid – NY, Ocean City- MD, Bethany Beach- DE, Rehoboth beach-DE, Old Orchard Beach- MA, Block Island – RI i mnoge druge, naravno imamo i u ponudi neke veće gradove kao što su New York, Boston, San Francisco, Denver pa i Hawaii. U saradnji sa nama student sam bira lokaciju i poziciju na kojoj će raditi. Poslove koji studenti rade su poslovi iz ugostiteljstva kao što su rad u hotelima, restoranima, zabavnim parkovima, suvenirnicama. Student ne treba da ima prethodno radno iskustvo da bi učestvovao na programu. Satnice na ovim poslovima se kreću od 11 do 18 dolara po satu, ovisno od tipa posla“, pojašnjava Lorena.

Početak program je krajem maja  i početkom juna i traje sve do septembra-oktobra. Studentima je osiguran smještaj tokom njihovog boravka, kao i doček na aerodromima za većinu lokacija, gdje uposlenici Agencije borave na početku programa sa  studentima pomažući im da se što lakše prilagode novom okruženju.

Pandemija ih nije zaustavila

Osim ovog programa, Agencija nudi još i  Work Holiday Germany program gdje student može da provede 90 dana u Njemačkoj, da radi i usavrši jezik. Za učešće na programu je potreban samo status studenta i poznavanje njemačkog ili engeskog jezika. Studenti također rade u poslovima iz oblasti ugostiteljsta (hoteli, restorani , zabavni parkovi ) ili logistici.  Prosječne satnice su od 9,35 eura pa do 10,50 eura po satu.

Tu je još i Work Study Canada u okviru kojeg mladi ljudi mogu da odu u Kanadu i da tamo rade i studiraju. Postoje dvije opcije programa koje podrazumijevaju 6 mjeseci učenja i 6 mjeseci rada u struci nakon učenja i studiranja, kao i duža opcija programa koja traje 12 mjeseci učenja i studiranja, te 12 mjeseci plaćenog radnog iskustva u struci.

„Usljed pandemije uzrokovane virusom COVID-19, programi Work Holiday Germany i Work and Study Canada su se odvijali bez neki teškoća, tako da su studenti mogli da idu na razmjene i tokom ove situacije. Naravno, za odlazak u neku od navedenih zemalja student je trebao da uradi PCR test i da ga ponese sa sobom prilikom prelaska granica, te da se pridržava propisanih mjera. U slučaju vandredne situacije, datum odlaska se samo prolongira“, kaže Lorena.

Na kraju poručuje mladima u BiH da se i odavde može ostvariti odličan rezultat, završiti fakultet a ujedno putovati, raditi, sklapati nova poznanstva, te poziva one koji nisu u to uvjereni da joj se jave a ona će ih uvjeriti u suprotno!

Izvor: Al Jazeera



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno