Biznis

USAID – Proglašeni pobjednici natječaja za mlade umjetnike

Mladi umjetnici iz Zavidovića i Zenice osvojili su tri prva mjesta na umjetničkom takmičenju “Ruke prijateljstva”, koje sponzorira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u sklopu obilježavanja 25 godina partnerstva s Bosnom i Hercegovinom.

Dino Šabanović i Samir Omerčić iz Zavidovića, zauzeli su prvo, odnosno drugo mjesto, dok je treće osvojila Ajna Dedić iz Zenice. Još je dvanaest nagrađenih mladih finalista ovog natječaja, odabranih od tročlanog stručnog žirija, među gotovo 100 radova iz cijele Bosne i Hercegovine.

Proglašenju dobitnika i uručenju nagrada najboljima svjedočili su američki ambasador Eric Nelson te zamjenica direktora USAID/BiH Savannah ThomasArrigo.

– Uime Američke ambasade u BiH, posebno mojih kolega iz USAID -a, želim zahvaliti svim mladim umjetnicima koji su se prijavili na natječaj – naglasio je ambasador Nelson.

Dodao je kako su dostavljeni radovi impresivni i da prikazuju kako umjetnost i kulturno stvaralaštvo napreduje u Bosni i Hercegovini.

Tema natječaja “Ruke prijateljstva” temelji se na kultnom logotipu USAID -a sa rukama sklopljenim u formi rukovanja.

– U biti, svako treba prijateljsku pomoć u nekom trenutku njihova života, a pomoć prijatelja najbolje se cijeni tako što se potom pomogne nekom drugom. Upravo to najbolje ilustrira partnerstvo između SAD-a i Bosne i Hercegovine. Umjetnici na natječaju su upravo tu emociju prijateljske podrške koristili za prikaz snažnog partnerstva između SAD i BiH – saopćeno je iz USAID-a BiH.

Pobjedničko djelo Dine Šabanovića, pod nazivom “Ruka pomoći – ruka napretka” u fokusu ima upravo prijateljsko rukovanje, odnosno američku podršku bosanskohercegovačkom prijatelju.

– Na bh. strani je ruka opterećena problemima u kojima se BiH trenutno nalazi, a na američkoj strani su vrijednosti koje američka prijateljska podrška donosi – kazao je Šabanović, opisujući svoje djelo.

Tri pobjednička djela i 12 koji su ušli u drugi, nagradivani krug, bit će prikazana u naredom periodu u američkim kutcima diljem zemlje, a cjelovit raspored izloženih radova bit će dostupan na Facebook stranici USAID -a.

Do danas je američka vlada, prvenstveno putem USAID-a, osigurala dvije milijarde dolara pomoći za podršku ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku u BiH.

Američka agencija za međunarodni razvoj predvodi napore američke vlade na zaustavljanju ekstremnog siromaštva uz promoviranje snažnijih demokratskih zajednica, navodi se u saopćenju.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

VIDEO: Zenica – Jutro u “čeličnom gradu”

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: