Biznis

Podrška novim poslovnim idejama u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U okviru preduzetničke obuke kandidati će izraditi poslovne planove od kojih će Komisija izabrati najbolje – Kandidatima za izbor šest najboljih poslovnih ideja sa područja grada Zenica protekle sedmice je prezentiran program Impakt – Inkubator poslovnih ideja, za koji je 10. augusta raspisan javni poziv.

– U saradnji s Gradskom upravom Zenica i ove godine provodimo Inkubator poslovnih ideja. Program smo realizirali i prošle godine, što je za posljedicu imalo pet podržanih biznisa na području Zenice, istakla je Venesa Omerhodžić-Klempić, viša stručna saradnica za aktivne mjere zapošljavanja Investicijske fondacije Impakt, dodajući kako je javni poziv otvoren do kraja augusta.

U okviru programa biće realizirana i preduzetnička obuka, a kako je kazala Omerhodžić-Klempić, kao rezultat obuke, kandidati će izraditi poslovni plan i poslovni model koji će prezentirati Komisiji, koja će onda odabrati šest poslovnih ideja koje će biti podržane.

Program se realizira uz podršku Švicarske agencije za razvoj i saradnju

– Poslije toga bit će organizirana stručna i mentorska podrška za izabranih šest poslovnih ideja. Podržat ćemo ih i sa po 5.000 KM bespovratnih sredstava, što je dobar podstrek za građane koji se odluče da pokrenu vlastiti biznis. Novac mogu utrošiti za nabavku opreme, trajnih obrtnih sredstava, sirovina… Jednim dijelom i za renoviranje poslovnih prostora, ali ono za što se ne mogu utrošiti jeste zapošljavanje. To bi bila njihova obaveza, naglasila je Omerhodžić-Klempić.

U toku septembra, napominje, od prijavljenih kandidata bit će formirana grupa koja će brojati do 25 polaznika, a koji će u septembru i oktobru proći preduzetničku obuku.

Prošle godine za obuku je bilo prijavljeno 20 kandidata, a Impakt je podržao pet poslovnih ideja koje su opstale, uz preko 200 biznisa u cijeloj Bosni i Hercegovini, koje su prošle kroz Impaktov program i koje uspješno posluju.

Početkom godine Impakt je realizirao inkubatore poslovnih ideja i u drugim lokalnim zajednicama kao što su Banovići, Bijeljina, Bosanska Krupa, a iz Impakta kažu kako u planu imaju da u toku ove godine podrže od 50 do 100 biznisa u BiH.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno