Zenica

Uručeni pregledi energetske efikasnosti za stambene i javne objekte u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Uručeni pregledi energetske efikasnosti za stambene i javne objekte u Zenici – U Gradskoj upravi Zenice, upriličena je dodjela energetskih audita, koji su izrađeni u sklopu projekta “Izrada detaljnih energetskih pregleda na području Grada Zenica”.

Radi se o projektu koji je realizovala Gradska uprava Zenice, uz podršku Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

Energetski auditi su izrađeni za pet stambenih i devet javnih objekata na području grada Zenica.

U svom obraćanju prisutnima gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović je kazao: “Kao što znate bivša vlast je maksimalno zadužila ovaj grad. Na novoj upravi sa mnom na čelu, bilo je da stabilizujemo budžet i pokrenemo druge aktivnosti kako bismo poboljšali kvalitet života građana Zenice. Zahvaljujem se i svom timu koji čine mladi ljudi, a koji je oformljen za realizaciju upravo ovakvih i sličnih projekata. Još prošle godine počeli smo sa realizacijom projekata energetske efikasnosti i utopljavanja stambenih objekata. U Budžetu Grada Zenica za 2019. godinu smo za projekte energetske efikasnosti izdvojili sredstva u iznosu od 280.000,00 KM“.

Gradonačelnik Kasumović je pozvao sve vlasnike stanova da iskoriste priliku i apliciraju na javne pozive za dodjelu sredstava za sufinansiranje projekata utopljavanja stambenih objekata kolektivnog stanovanja – stambenih zgrada i zamjene azbestnih krovova.

Pomoćnica Gradonačelnika za privredu i upravljanje razvojem, Amra Mehmedić je naglasila da je glavni cilj ovog projekta stvaranje preduslova za dalje aktivnosti na realizaciji i implementaciji smanjenja utroška energenata u objektima javnog sektora u nadležnosti Grada Zenica te u privatnim zgradama stambenog stanovanja. Dodala je kako je intencija Gradske uprave Zenica racionalno korištenje energenata te smanjenje emisija stakleničkih gasova, radi poboljšanja kvaliteta zraka i smanjenja budžetskih izdvajanja za energente.

Kao jedan od primjera pozitivnih rezultata projekata energetske efikasnosti, navela je JU Predškolski odgoj i obrazovanje, u čijem su vrtiću “Pinokio” realizacijom mjera energetske efikasnosti, pored komfora postignute i uštede na potrošnji energenata od 12.000,00 KM.

Grad Zenica je za realizaciju ovog projekta osigurao 26.683,00 KM, a Fond za zaštitu okoliša FBiH 20.000,00 KM.

Stambene zgrade u Mjesnoj zajednici Sejmen, javna preduzeća Zenicatrans, Tržnica, te javne ustanove Dom za stara lica, Centar za socijalni rad i zenički vrtići su samo neki od 14 objekata kojima su uručeni energetski pregledi.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno