Naše

Uprava policije MUP-a ZDK: Negativno mišljenje sa argumentacijom dostavili smo ministru i Vladi ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Povodom Pisma kojeg su Skupštini i Vladi Zeničko-dobojskog kantona jučer uputili Ured visokog predstavnika u BIH (OHR) i Ambasada SAD u BiH zatražili smo stav i očitovanje Uprave policije MUP-a ZDK. Prenosimo vam odgovor Uprave policije MUP-a ZDK.

– Stav Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona u pogledu tog pitanja ostaje nepromijenjen, što podrazumjeva punu i potpunu implementaciju postojećeg Zakona o unutrašnjim poslovima Zeničko-dobojskog kantona, a svoje negativno mišljenje sa detaljnom argumentacijom o predloženim izmjenama zakona, dostavili smo u redovnoj proceduri ministru unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, kao i Stručnoj službi Vlade Zeničko-dobojskog kantona, navodi se u odgovoru kojeg smo dobili od Aldine Alić, Glasnogovornice Uprave policije MUP-a ZDK (Odsjek za odnose s javnošću, analitiku i planiranje).

Podsjećamo, OHR i Ambasada SAD u BIH jučer su uputili oštro pismo Vladi i Skupštini ZDK, a u vezi najavljenih amandmana i promjena u Zakonu o unutrašnjim poslovima ovog kantona. Pismo u cjelosti smo objavili NA OVOM LINKU

– Javnosti i međunarodnim promatračima djeluje da su nedavno predloženi amandmani prvenstveno usmjereni kao neprimjerenom zaobilaženju postojećih procedura i smjernica, te nametanju direktne političke kontrole nad policijskim sistemom ZDK. Ovim amandmanima se dodatno ne unapređuje profesionalnost policije, niti se jača vladavina zakona i policijska nezavisnost, stoji u Pismu koje je došlo u Vladu i Skupštinu na dan održavanja novog zasjedanja, navodi se između ostalog u Pismu i završava riječima –

– Ukoliko Skupština nastavi sa procedurom usvajanja ovih amandmana – posebno kroz skraćeni postupak… dovešće se u pitanje opredjeljenost Skupštine i njenih poslanika nezavisnosti policije, transparentnoj dobroj vladavini, te vladavini zakona, navedeno je između ostalog u oštro toniranom Pismu OHR-a i Ambasade SAD Skupštini ZDK.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno