Naše

FOTO: OHR i Ambasada SAD u BiH kritikovali Skupštinu i Vladu ZDK zbog najavljenih promjena u policiji

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Iz kabineta Visokog predstavnika za BiH Valentina Incka (Inzko) na adresu Vlade i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) danas je stiglo Pismo kojeg, zajedno, potpisuju Visoki predstavnik i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BIH njegova ekselencija Erik Nelson (Eric).

Treba, na početku, podsjetiti, da su Ambasada SAD i OHR u nekoliko navrata već javno reagirali na neusvajanje provedbe davno izglasanih promjena koje bi Upravi policije MUP-a ZDK osigurale i finansijsku neovisnost, te je time odmakli od političkog utjecaja i trgovine.

Ovaj put, američka ambasada i OHR su morali reagirati na pokušaj da se amandmanima na Zakon o unutrašnjim poslovima u ZDK “olakša” izbor budućeg potencijalnog komesara policije, time što su “relaksirane” odredbe oko činovanja.

– Javnosti i međunarodnim promatračima djeluje da su nedavno predloženi amandmani prvenstveno usmjereni kao neprimjerenom zaobilaženju postojećih procedura i smjernica, te nametanju direktne političke kontrole nad policijskim sistemom ZDK. Ovim amandmanima se dodatno ne unapređuje profesionalnost policije, niti se jača vladavina zakona i policijska nezavisnost, stoji u Pismu koje je došlo u Vladu i Skupštinu na dan održavanja novog zasjedanja.

Kako saznajemo, na današnjoj sjednici Skupštine nije na dnevnom redu izmjena ovog Zakona, nego budžet i imenovanje premijera (dosadašnji v.d.).

U Pismu OHR i američka ambasada upozoravaju na nepotrebnost “snižavanja potrrebnog čina za mjesto komesara”, jer postoji dovoljan broj onih koji sa postojećim činom mogu aplicirati. Da li su predlagači, svjesno “obarajući” standarde imali nekog konkretnog u vidu, ostaje da se vidi. Nadalje, tarežene u skraćene procedure i drugi prijedlozi koji, po mišljenju međunarodnih predstavnika, “stvaraju ubjedljivu percepciju da predloženi amandmani predstavljaju vrstu političkog napada na integritet ZDK policijskog sistema”.

Zatraženo je da predloženi amandmani budu povučeni, te preusmjereni na radnu grupu koju bi vodila Uprava policije, te u svom sastavu imala stručnjake, te predstavnike međunarodne zajednice, kao id a se postupci promjena vode u redovnoj proceduri uz uključenje NVO i međunarodnog sektora, a nikako po skraćenoj proceduri.

– Ukoliko Skupština nastavi sa procedurom usvajanja ovih amandmana – posebno kroz skraćeni postupak… dovešće se u pitanje opredjeljenost Skupštine i njenih poslanika nezavisnosti policije, transparentnoj dobroj vladavini, te vladavini zakona, navedeno je između ostalog u oštro toniranom Pismu OHR-a i Ambasade SAD Skupštini ZDK.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno