Naše

Uprava policije MUP-a ZDK demantovala Kasumovića: Delegaciju iz Sarajeva po zakonu osigurava Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, a ne mi

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Gradonačelnik Zenice jučer je na svom Facebook profilu javno kritikovao Upravu policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUP ZDK) zbog toga što su, po njegovim riječima, isključivi i jedino osiguravaju dolaska Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA, u Zenicu.

Tim povodom smo zatražili od Uprave policije pojašnjenje da li su navodi gradonačelnika istiniti, te na osnovu kojih kriterija vrše osiguranje zvaničnika bilo kojeg nivoa, koji dolaze u Zenicu. Podsjećamo, u posjeti Zenici su bili Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BIH Bakir Izetbegović i federalni premijer Fadil Novalić sa saradnicima.

U odgovoru, kojeg potpisuje portparolka Uprave, Aldina Alić, navode se činjenice koje demantuju navode sa početka teksta, te koje je gradonačelnik mogao i sam provjeriti, čak i jednostavnom pretragom na internetu.

– Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona nije vršila obezbjeđenje, niti odlučivala ili procjenjivala ko su štićene osobe. O tome su na nivou države i entiteta doneseni jasni propisi. Što se tiče konkretnog događaja u petak, pratnju štićenih osoba planira, priprema i provodi Direkcija za koordinaciju policijskih tijela u BIH. Kad i ako oni procjene da im je potrebna asistencija, pomoć ili regulacija na terenu, obrate se entitetskim ili kantonalnim Upravama policije. I to je regulisano propisima koji su na snazi godinama i ne odnose se na određene osobe, nego funkcije. Mi smo jučer ASISTIRALI policijskom organu države BiH, na osnovu zakona i njihovog zahtjeva, odgovoreno nam je iz Uprave policije MUP-a ZDK.

Uvidom u javno dostupne dokumente na internet prezentacijama policijskih tijela u BIH, jasno je da Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH vrši fizičku i tehničku zaštitu 27 osoba na nivou Bosne i Hercegovine. To se odnosi na:
– sva tri člana Predsjedništva BiH,
– predsjedavajućeg i ministre u Vijeću ministara BiH,
– članove kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH,
– glavnog tužioca Tužilaštva BiH,
– predsjednika Suda BiH i
– osobe koje se štite po odluci direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Sve osobe koje Direkcija štiti imaju zaštitu 24 sata na dan.

Inače, pitanje obezbjeđenja visokopozicioniranih zvaničnika u Bosni i Hercegovini uređeno je Uputstvom o obimu i načinu vršenja poslova fizičkog i tehničkog obezbjeđenja ličnosti, objekata i imovine iz 2005. godine. Uputstvo je tada donijelo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine. Vrlo važne ličnosti (VIP ličnosti) koje se neposredno obezbjeđuju i prate u kretanju, shodno uputstvu, podijeljene su u tri kategorije i to prema nivou državne funkcije koju obavljaju.

PRVA KATEGORIJA – članovi Predsjedništva BiH; predsjedavajući Vijeća ministara BiH; strani zvaničnici u BiH;

DRUGA KATEGORIJA – zamjenik predsjedavajućeg u vijeću ministara BiH (ministar inostranih poslova), zamjenik predsjedavajućeg u Vijeću ministara BiH (ministar bezbjednosti), glavni tužilac Tužilaštva BiH, predsjedavajući Doma naroda PS BiH, predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH, ministri u Vijeću ministara BiH;

TREĆA KATEGORIJA – predsjedavajući Doma naroda PS BiH (izvan mandata predsjedavanja); predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH (izvan mandata predsjedavanja), VIP ličnosti koje se neposredno obezbjeđuju po Odluci Vijeća ministara BiH i VIP ličnosti koje se neposredno obezbjeđuju po odluci direktora Direkcije.

Dodatno, na entitetskom nivou, Uredbom Vlade FBiH posebno obezbjeđenje u Federaciji BiH imaju predsjednik i potpredsjednici ovog entiteta, premijer i zamjenici premijera FBiH, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH, federalni ministar unutrašnjih poslova i direktor Federalne uprave policije.

Konkretno, postojala su najmanje dva osnova za pratnju koju su političari sa državnog i entietskog nivoa jučer imali. Na kraju, iz Uprave policije MUP-a ZDK ističu i ovo –

– Ponašanje i djelovanje Uprave policije MUP-a ZDK prepoznato je i ocijenjeno pozitivnim iz više krugova domaće, ali i međunarodne zajednice, kao respektabilne policijske agencije. Po svom profesionalnom pristupu, inovativnim metodama i djelovanju je prepoznatljiva i mnogo šire od područja lokalne zajednice, pa i BIH. Zato još jednom podvlačimo – naše postupanje uvijek i samo je produkt provođenja zakona, te u tome ne može i neće biti mjesta niti politici, niti politikantstvu, istaknuto je.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno