Nogomet

Uprava Čelika blokira promjene

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon što je Radna grupa Skupštine NK Čelik Zenica za izradu prijedloga mjera za oporavak kluba okončala svoj rad 28. aprila, te 4. maja predala sve potrebne dokumente v.d. predsjedniku Skupštine Nihadu Pašaliću, shodno prethodnoj odluci Skupštine očekivalo se promptno izjašnjavanje Upravnog odbora o nacrtu novog statuta kluba i sazivanje nove sjednice Skupštine. Nažalost, sjednica još uvijek nije sazvana te je pokrenuta pravna procedura otklanjanja te blokade.
Blokada usvajanja nacrta novog statuta od strane Upravnog odbora
Naime, ranije je postavljen rok da se sjednica Skupštine sazove u roku od 7 dana od dana dostavljanja mišljenja Radne grupe što je v.d. predsjednik Skupštine bio spreman i ispoštovati. Shodno trenutnom statutu kluba (član 24, stav 1, tačka 9), Upravni odbor je organ kluba koji predlaže izmjene i dopune statuta, odnosno predlaže nacrt novog statuta a o njima se očituje Skupština.
Dakle, Upravni odbor je bio dužan uputiti u proceduru dostavljeni zvanični nacrt statuta koji je izradila Radna grupa. Radna grupa je izradila zvanični nacrt i pripremila kompletnu dokumentaciju pri čemu je jedina obaveza Upravnog odbora bila da nacrt uputi u proceduru što je isti odbio učiniti, prebacujući svu odgovornost na Skupštinu. Ovakvim postupkom, Upravni odbor je blokirao proceduru sazivanja sjednice Skupštine koja i treba da se izjasni o nacrtu statuta. Procedura deblokade rada Skupštine glede izjašnjavanja o novom statutu Stoga, v.d. predsjednik Skupštine Nihad Pašalić je zadužio predsjednika Komisije za propise i člana Radne grupe, Muniba Isakovića, da dostavi tumačenje trenutnog statuta po kojem bi Skupština mogla glasati o novom statutu i uprkos nametnutoj blokadi Upravnog odbora koji je odbio isti uputiti u proceduru. Isto pravno mišljenje će potvrditi “odbijanje poslušnosti” Upravnog odbora da postupi shodno svojoj statutarnoj obavezi kao tijela podređenog Skupštini.
Na ovaj način će se izbjeći dalje odugovlačenje i blokiranje rada organa kluba od strane Upravnog odbora u njihovim statutom utvrđenim nadležnostima. Pravno mišljenje će se dostaviti do početka naredne sedmice, 25. maja. Nakon toga, v.d. predsjednik Skupštine ima sve preduslove da sazove sjednicu Skupštine u roku od statutom predviđenog roka od 15 dana. Dakle, očekujemo novu redovnu sjednicu Skupštine kluba na kojoj će se glasati o novom prijedlogu statuta kluba oko 10. juna ove godine. Gospodin Pašalić je istakao svoj plan da se sjednica Skupštine svakako održi prije 70. rođendana našeg kluba, 16. juna.
Stav NGG “Za Čelik” i UG “Robijaši 1988”
Ovim putem bismo istakli da su NGG “Za Čelik” i UG “Robijaši 1988” razočarani ovakvim postupanjem Upravnog odbora koji je odbio učestvovati u procesu spašavanja kluba. Pozdravljamo dobre rezultate na terenu no isti nisu ni bili problem zbog kojih nam je potreban novi statut. Upravni odbor je upravo ovakvim postupanjem još jednom dokazao koliko je trenutni sistem rada neefikasan, a autoritet Skupštine kao najvišeg klupskog tijela poljuljan.
U ovim presudnim momentima za klupsku budućnost, kada još jednu neuspješnu sezonu na rezultatsko-finansijskom planu privodimo kraju, kada ponovo nismo dobili licencu za učešće u evropskim takmičenjima, a i premijerligaška je upitna, očekujemo da sve klupske strukture djeluju sa apsolutno povišenim stepenom odgovornosti pred nadolazeću sezonu.
Od augusta ove godine krećemo u vjerovatno najneizvjesniju sezonu u Čelikovoj novijoj historiji koja će biti izuzetno teška i kompetitivna zbog skraćenja lige, a mandat trenutnog Upravnog odbora ističe također pred početak sezone, čiji je predsjednik Senad Sarajlić ranije izrazio stav da se nema kandidovati za produženje mandata. Upravni odbor se nije očitovao o razlozima nedobijanja licence i nije dalje izvještavao o reguliranju dugovanja prema Poreskoj upravi FBiH kao ni zaostalim plaćama i doprinosima prema radnoj zajednici u klubu, što su upravo kriteriji za dobijanje takmičarske licence.
Dakle, kada je budućnost kluba pod velikim znakom upitnika, a postoji konkretno rješenje za njegov spas i usmjeravanje u mirnije vode kroz unutrašnju reorganizaciju i maksimiziranje vlastitih potencijala, klub ponovo pokazuje da nema ambicije da promijeni svoju klupsku politiku djelovanja, niti se počne spremati za nadolazeću sezonu.
NGG “Za Čelik” i UG “Robijaši 1988” neće odustati od borbe za naš klub kroz njegovu modernizaciju i usklađivanje sa modernim poslovno-pravnim tendencijama no u svim tim nastojanjima nam je i dalje potrebna podrška simpatizera našeg Čelika i ostalih građana Zenice.

Do okončanja sezone na snazi i dalje ostaje bojkot navijača i simpatizera kluba koji na taj način pokazuju svoje neslaganje sa ovakvim ustrojstvom kluba sve dok se ne usvoji novi statut i klubu pruži šansa za oporavak, što očekujemo da se i desi u narednih 20-tak dana. Svaki odlazak na utakmicu je podrška trenutnom ustrojstvu kluba, a svaka kupljena ulaznica je još jedna netransparetna stavka u njegovom poslovanju. Zaslužili smo bolje od statusa najzatvorenijeg i najnetransparentnijeg kluba u Bosni i Hercegovini, pridužite nam se u borbi protiv takvog nakaradnog i neefikasnog ustrojstva! 

Nećemo biti kupljeni rezultatima, želimo Čelik koji ne krši vlastiti statut i zakone, koji posluje racionalno u skladu sa svojim ekonomskim kapacitetima i koji se nije otuđio od vlastite zajednice. Želimo promjene, ovo nam je zadnja šansa da spasimo klub! Želimo Čelik koji uz novi statut i moderne okvire, podršku poslovnih partnera, masovnost članstva i razvojni plan kluba ima evropsku budućnost, naspram puta u nestanak i nemara koji imamo danas! Novi sistem – novi statut!

ZA ČELIK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno