Biznis

Upozorenje našim radnicima: Poseban oprez prilikom zapošljavanja u Slovačkoj

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Upozorenje našim radnicima: Poseban oprez prilikom zapošljavanja u Slovačkoj – Agencija za rad i zapošljavanje BiH je informisana od bh. radnika u Slovačkoj Republici da su se u ovoj državi ponovo pojavili slučajevi prevara prilikom zapošljavanja radnika iz BiH.

Budući da Bosna i Hercegovina nema zaključen sporazum o zapošljavanju sa Slovačkom Republikom, upozoravam radnike iz BiH da budu posebno oprezni prilikom zapošljavanja u ovoj državi, posebno imajući u vidu da su se i prošle godine radnici iz BiH žalili na prevare u zapošljavanju u ovoj državi”, rekao je direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić.

Kako je dodao, najvažnije prilikom odlaska na rad u inostranstvo, bez obzira na to da li postoji sporazum o zapošljavanju ili ne, jeste kontaktirati Agenciju za rad i zapošljavanje BiH, te kod njih provjeriti uslove zapošljavanja u određenoj državi.

Po njegovim riječima, prvo je potrebno da radnik dobije ugovor o radu, zatim da mu poslodavac o svom trošku izvadi radnu dozvolu, te na kraju da radnik sa radnom dozvolom i ugovorom o radu ode u ambasadu države u kojoj se zapošljava kako bi dobio radnu vizu. Tek sa radnom vizom radnik može da legalno ode na rad u inostranstvo. Sve usluge posredovanja u zapošljavanju moraju biti besplatne za radnika i mogu se naplatiti jedino od poslodavca. Ukoliko nešto od navedenog nije ispoštovano ne radi se o legalnom zapošljavanju, već o prevari.

Direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH je podsjetio da je početkom prošle godine bilo desetak pritužbi na prevare prilikom zapošljavanja u Slovačkoj Republici, te da su održani sastanci sa predstavnicima Ministarstva rada, socijalnih pitanja i porodice Slovačke Republike, te Nacionalne inspekcije rada Slovačke Republike i Centralnog ureda za rad, socijalna pitanja i porodicu Slovačke Republike.

Rezultat sastanaka je bio da je pojedinim privatnim agencijama za posredovanje u zapošljavanju onemogućeno posredovanje, te su pojačane kontrole poslodavaca.

radiosarajevo.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno