Naše

Upozorenje: Kako razlikovati srijemoš i mrazovac?

Srijemoš, Mrazovac i Đurđica - razlike
Srijemoš, Mrazovac i Đurđica - razlike
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Upozorenje: Kako razlikovati srijemoš i mrazovac? Svake godine u proljeće odjeknu vijesti o trovanjima mrazovcem. Listove ove otrovne biljke veoma je lako zamijeniti sa jestivim i izuzetno ljekovitim srijemošem. Ove biljke su trenutno u izlasku i mnogi ih beru.

Mi planinari koji pohoduju po planini Lisac beremo srijemoš uz Ostrožnicu – planinarska staza od Željezničke stanice Jelina prema Liscu, jer smatramo da je tu sigurna i čista.

Osnovne razlike između mrazovca i srijemoša

Zbunjujuća sličnost između ove dvije biljke je u listovima. Listovi srijemoša imaju eliptične, duguljaste listove zašiljenog vrha, intenzivne zelene boje, koji se pri bazi sužavaju u dugu peteljku. Najčešće ih ima po dva do tri.

Listovi mrazovca su prizemni, izduženo lancetasti, javljaju se u proljeće. Uvijek ih ima nekoliko.

Najbitnija razlika je da jedino listovi srijemoša, kada se protrljaju, imaju karakterističan miris na bijeli luk!

Sličnost postoji i u lukovici. Lukovica srijemoša je duguljasta, uska, obavijena bijelim ili žućkastim prozirnim omotačem. Lukovica mrazovca je krtolasta, obavijena skoro crnim, ljuspastim omotačem.Posebno je potrebno obratiti pažnju na stanište ovih biljaka.

Srijemoš najčešće raste u vlažnim lišćarskim šumama, naročito bukovim, u brdovitim predjelima do 1600 metara n.v. Stanište mrazovca su livade i obodi pašnjaka sa većom količinom svijetlosti, što znači da mrazovac nikada ne raste u šumi.

Mrazovac cvijeta u septembru i ima cvijet ljubičaste boje, dok srijemoš cvijeta u rano proljeće i ima cvijet bijele boje. Međutim zabuna nastaje kada nema cvijeta, jer listovi mrazovca izbijaju u proljeće i tada nemaju cvijet, baš kada izbijaju i listovi srijemoša!

Najčešći simptomi trovanja su: stomačne tegobe, mučnina, usporeno disanje, bolovi u želucu, grčevi, proliv, povraćanje, grebanje u grlu, krvavo mokrenje, dehidratacija i kolaps organizma. Ukoliko posumnjamo da smo se otrovali potrebno je odmah izazvati povraćanje i što prije se javiti ljekaru!

Osim s mrazovcem, skupljači bilja često medjveđi luk pobrkaju i s đurđicom (Convallaria majalis), biljkom koja je također opasna za zdravlje.

Đurđica, naime, sadrži srčane glikozide koji u većim količinama mogu dovesti do zastoja srca, a voli isto stanište kao i medvjeđi

Bernadin Kapo PD Tajan-Lisac Zenica

Srijemoš, Mrazovac i Đurđica - razlike
Srijemoš, Mrazovac i Đurđica – razlike


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno