Info

Upozorenje Federalne uprave policije na sve češći kompjuterski kriminal

Upozorenje Federalne uprave policije na sve češći kompjuterski kriminal
Upozorenje Federalne uprave policije na sve češći kompjuterski kriminal
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Upozorenje Federalne uprave policije na sve češći kompjuterski kriminal- Policijski službenici Federalne uprave policije, Odjeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, Odsjeka za borbu protiv kompjuterskog kriminala, su u prethodnom periodu zaprimili više prijava fizičkih i pravnih lica sa teritorije Federacije Bosne i Hercegovine, a koje se odnose na zloupotrebu informacionih sistema, prvenstveno pravnih subjekata, upotrebom tehnika napada na internetu koje imaju za cilj prevare korisnika u smislu promjene instrukcija za plaćanje roba i usluga, instaliranja malicioznih kodova u informacioni sistem korisnika i preuzimanje sesija internet bankarstva, te kriptovanja računara korisnika i zahtijevanja uplate otkupnine u svrhu deskripcije sadržaja. Na opisani način je fizičkim i pravnim licima sa teritorije Bosne i Hercegovine, pričinjena do sada neutvrđena materijalna šteta koja se ogleda u nedostupnosti podataka.

U navedenim primjerima, u dijelu koji se odnosi na tzv. “e-mail prevare”, napadač vrši istu na način da metodama “phisinga” ili kompromitacije e-mail servera, obavlja nadzor nad e-mail korespondencijom njemu interesantnih osoba, najčešće pravnih subjekata koji vrše poslovnu korespondenciju sa inostranstvom, a potom predstavljajući se kao ino dobavljač, koristeći obilježja istog, u fakturama vrši promjenu načina plaćanja, odnosno pod izgovorom navodnih promjena banke, navodi nove instrukcija za plaćanje i korespondentnu banku koja ne odgovara stvarnim podacima, nakon čega oštećeni ne sumnjajući izvrši uplatu na dostavljeni račun, kojom prilikom je fizičkim i pravnim licima sa teritorije Bosne i Hercegovine pričinjena materijalna šteta u novčanom iznosu od više stotina hiljada konvertibilnih maraka.

Nadalje, u drugom primjeru preuzimanja kontrole nad on-line bankarstvom, napadač uz korištenje metoda tzv. “phisinga”, šalje e-mail žrtvi, najčešće pravnom licu, predstavljajući se kao npr. Porezna uprava, u konkretnom primjeru @poreznauprava.com umjesto poreznauprava.ba, a potom aktiviranjem priloga uz e-mail poruku, npr. pdf dokumenta, žrtva u svoj sistem instalira maliciozni program koji za svrhu ima preuzimanje udaljene kontrole nad računarom, što naposljetku za posljedicu ima, u određenom trenutku obavljanje neovlašteno preuzimanje sesije internet bankarstva, nakon čega izvrše neovlaštene novčane transakcija u ime legalnog korisnika na prethodno pripremljene bankovne račune kriminalnih lica, “finansijske mule”, kom prilikom je u prethodnom periodu, pravnim licima sa teritorije Bosne i Hercegovine, gradova Posušje, Tomislav Grad, Tuzla, Orašje, Banja Luka, u vremenskom periodu od sredine 2016. godine, pričinjena materijalna šteta u novčanom iznosu više od 900.000,00 KM.

U primjeru enkripcije računara, žrtva najčešće zaprima e-mail poruku sa malicioznim programom u prilogu iste, nakon kojih radnji se vrši enkripcija podataka sa informacionog sistema, uz zaprimanje poruke o plaćanju otkupnine podataka u virtualnoj valuti “BitCoin”.

U svim naprijed navedenim primjerima od strane napadača, osim lakovjernosti legalnog internet korisnika iskorišteni su i sigurnosni propusti tipa, korištenja nelicenciranih operativnih sistema, korištenja neodgovarajućih ili nepostojanje antivirusnih programa, slabe ili nepostojanje sigurnosne politike korištenja informacionih tehnologija u firmama, ne postojanje permanentne edukacije uposlenika o opasnostima na internetu/kompjuterskoj sigurnosti i dr.

U cilju preventivnog djelovanja, odnosno smanjenja mogućih zloupotreba informacionih sistema fizičkih i pravnih lica u Bosni i Hercegovini, policijski službenici Odsjeka za borbu protiv kompjuterskog kriminala ove Uprave, smatraju da bi slijedeće preporuke uveliko doprinijele smanjenju krivičnih djela iz oblasti kompjuterskog kriminala:

procjena rizika i kreiranje pravilnika/sigurnosne politike u vezi sa korištenju informacionih sistema u firmama,
korištenje licenciranih operativnih sistema, redovan update istih,
korištenje antivirusnih programa i redovan update istih,
kontinuiran nadzor mrežnih događaja od strane administratora i prijavljivanje anomalija na istom,
obraćanje pažnje na instalaciju računalnih programa,
poštivanje protokola upotrebe elektronskog bankarstva,
prilikom “on-line” plaćanja, uključivanje dodatnih mjera autentikacije, ( npr. novi klijent, prva transakcija, obavezna dodatna autentikacija ),
redovna provjera analitičke kartice kretanja po računu, provjera sumnjivih transakcija,
pažnja prilikom ostavljanja ličnih podataka na internetu,
provjera izvora pošiljaoca e-mail poruka, redovno ažuriranje postavki e-mail korisničkog računa, servera,
kreiranje tzv.”back-up” podataka u skladu sa politikom sigurnosti firme, ( na trećim lokacijama i si.),
redovna edukacija privatnih korisnika i uposlenih u firmama u vezi sa mogućnostima zloupotrebom informacionih tehnologija, odnosno prijetnjama na internetu.
Naprijed navedeni sadržaj ima za cilj preventivno djelovanje i podizane svijesti kako kod pravnih tako i fizičkih lica u Bosni i Hercegovini.

FEDERALNA UPRAVA POLICIJE



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno