Zenica

Uposlenici zeničke bolnice održali štrajk upozorenja, direktor zabranio ulaz novinarima u krug bolnice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Uposlenici zeničke bolnice održali štrajk upozorenja, direktor zabranio ulaz novinarima u krug bolnice – Zdravstveni radnici Kantonalne bolnice Zenica danas su u periodu od 10 do 10:30 sati održali štrajk upozorenja u holu zeničke bolnice zbog diskriminatornog odnosa Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kod izdvajanja samo jedne kategorije za povećanje plaća, a po naredbi uprave Kantonalne bolnice Zenica novinarima je bio zabranjen pristup štrajku i izvještavanje iz bolnice.

Nekoliko desetina zdravstvenih radnika okupilo se danas u holu zeničke bolnice kako bi se izborili za svoja prava s obzirom da je izvršeno povećanje plaća za samo jednu kategoriju uposlenika u zdravstvu.

U razgovoru za Klix.ba predsjednik Kantonalnog odbora nezavisnog sindikata zdravstvenih radnika ZDK Esad Hasanićević je istakao kako po naredbi direktora Kantonalne bolnice Zenica Rasima Skomorca novinarima nije bio dozvoljen ulaz u bolnicu kako bi ispratili štrajk upozorenja.

“Štajk upozoranja je prošao dostojanstveno i regualno, ali po odluci direktora zabranjeno je bilo snimanje i sudionici nisu mogli davati izjave. Drago mi je što je direktor zabranio ulaz novinarima jer je time poslao značajnu poruku javnosti, cjelokupnom sistemu zdravstvene zaštite i pacijentima, jer nam je zabranio da kažemo ono što nas boli”, kazao je Hasanićević za Klix.ba.

Istakao je da je Skomorca na mjesto direktora postavila politika, a da su zdravstveni radnici tu došli iz humanih razloga koji se materijalizuju kroz plaću od čega žive njihove porodice.

“Uposlenike bolnice ne boli njegov postupak”, zaključio je Hasanićević.

Štrajk upozorenja u Kantonalnoj bolnici Zenica danas je organizovao Kantonalni odbor nezavisnog strukovnog sindikata zdravstvenih radnika.

Brojne novinarske ekipe izrazile su nezadovoljstvo što nisu mogli javnosti prenijeti probleme zdravstvenih radnika, kao što i prenose uspjehe i projekte s kojim se uprava zeničke bolnice zna pohvaliti.

Zdravstveni radnici za 18. oktobar najavili su i generalni štrajk u Kantonalnoj bolnici Zenica, na svim odjelima, osim na odjelu urgentne medicine, odjelu intenzivne njege, u centru za transfuziju i u djelatnosti eksplantacije organa.

Zahtjevi zdravstvenih radnika prema Vladi Federacije Bosne i Hercegovine su: usvajanje prigovora i primjedbi na Pravilnik o radu JU Kantonalne bolnice Zenica u “Zahtjevu za zaštitu prava iz radnog odnosa”, sprečavanje neujednačenog povećanja plata za jednu grupu uposlenika u odnosu na ostale radnike JU Kantonalne bolnice Zenica i diskriminacije, poništenje odluke direktora Kantonalne bolnice Zenica prema kojoj radno vrijeme u svim organizacionim jedinicama počinje u 7:30, a završava u 15:30 sati, poboljšanje uslova za obavljanje redovnih poslova i pružanja zdravstvenih usluga pacijentima, sprečavanje kontinuiranog odlaska iskusnog medicinskog osoblja iz Kantonalne bolnice Zenica te usklađivanje plaća sa indeksom potrošačkih cijena.

klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno