Zenica

Uposlenici zeničke bolnice dobijaju 350 KM pomoći, uskoro realizacija brojnih projekata obnove

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Projekt obnove i dogradnje Kantonalne bolnice Zenica uskoro bi trebao biti realiziran, a uposlenicima će već sutra biti isplaćeno 350 KM pomoći zahvaljujući pozitivnom poslovanju ove zdravstvene ustanove i uštedama ostvarenim racionalnim korištenjem sredstava.

Budući da su radnici Kantonalne bolnice Zenica u decembru 2022. godine ostali bez 1.080 KM pomoći iako su podnijeli najveći teret u borbi protiv koronavirusa, stupanjem na čelo direktor Tarik Zulović je za glavni cilj imao vratiti dostojanstvo i ugled bijelom mantilu.

Ovo nam je potvrdio direktor bolnice Tarik Zulović koji je dodao da je to od početka bio cilj jer su zdravstveni radnici u ovoj ustanovi prošle godine ostali bez pomoći od 1.080 KM.

“Sredstva koja dobijamo za finansiranje poslovanja od Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK iskoristili smo racionalno i uloženim naporima 2023. godinu privodimo kraju sa ostvarenim dobrim poslovnim rezultatom, što nam je dalo osnov za obezbjeđenje sredstava za isplatu pomoći radnicima. Svjesni vremena u kome živimo znamo da su potrebe radnika daleko veće i nadamo se da ćemo u budućnosti trudom i zalaganjem doprinijeti još boljim poslovnim rezultatima, sve s ciljem povećanja zadovoljstva radnika bolnice”, izjavio je Zulović.

Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu KBZ Adnan Karalić je kazao da će ova pomoć biti značajna za radnike.

“Ova pomoć je osigurana iz naših sredstava. Za razliku od prošle godine kada smo jedini u kantonu uz Dom zdravlja Zavidovići ostali bez pomoći od 1.080 KM, a najviše smo tereta ponijeli tokom koronavirusa, moramo se zahvaliti menadžmentu i direktoru Zuloviću koji su pomogli ove godine. Dosta je naših radnika na minimalcu i oni će najviše osjetiti ovu pomoć koja u vremenu inflacije itekako znači. Imamo obećanje da će se i naredne godine pronaći način da se dio pomoći isplati”, kazao je Karalić.

Inače Kantonalna bolnica Zenica za nekih mjesec dana bi trebala početi i obnovu kotlovnice u sklopu projekta energetske efikasnosti vrijednosti 10,5 miliona eura.

“Od momenta preuzimanja funnkcije direktora aktivno smo počeli raditi na realizaciji programa utopljavanja KBZ i sada je u toku postupak izbora izvođača koji će nam uraditi projekte utopljavanja i dogradnje operativnog bloka, a u toku je i izbor izvođača radova koji će uraditi kotlovnicu. Dobili smo tri ponude i sada očekujemo izbor izvođača radova”, kazao je Zulović.

Pojasnio je da će utopljavanje bolnice obuhvatiti brojne infrastrukturne radove, a da je najbitniji izgradnja nove kotlovnice od 9 MW kojom će biti na ekološki prihvatljiv način riješeno zagrijavanje ove ustanove.

“Do sada smo koristili ugalj, a sada ćemo koristiti plin i zemni gas koji je ekološki prihvatljiviji. Također, za tri-četiri mjeseca očekujemo i izgradnju zgrade za zbrinjavanje medicinskog otpada. Možemo reći da je ovo bila uspješna godina za Kantonalnu bolnicu Zenica”, kazao je Zulović.

Predsjednik Samostalnog strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije ZDK dr. Elvis Cikotić je kazao da su zadovoljni saradnjom s menadžmentom bolnice te da će se nastaviti raditi na poboljšanju uslova za zaposlenike.

“Ova pomoć je dobrodošla uzimajući u obzir da uposlenici bolnice nisu dobili prošlogodišnju pomoć. Radimo i radit ćemo da napredak bude vidljiv i nakon izmjena i dopuna novog kolektivnog ugovora. Moramo svi uložiti i poseban rad i trud u unaprijeđenje pružanja usluga dijagnostike i liječenja”, kazao je Cikotić.

Za tri-četiri mjeseca se očekuje i završetak dogradnje koronarne jedinice o čemu smo već ranije pisali, a sve ovo prema riječima Zulovića poboljšat će uslugu, ali i boravak pacijenata i medicinskih radnika.

Autor: E.Mehić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno