Biznis

UPFBiH: Zajedničkim naporima do boljih uvjeta za rad poslodavaca i radnika

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

UPFBiH sa predstavnicima strukovnih sindikata: Zajedničkim naporima do boljih uvjeta za rad poslodavaca i radnika

Predstavnici Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine održali su radno-konsultativni sastanak sa predstavnicima reprezentativnih strukovnih sindikata, a tema sastanka su bile inicijative i prijedlozi zakona koji imaju za cilj rasterećenje privrede i poboljšanje poslovnog ambijenta, neophodnost što hitnijeg nastavka rada Ekonomsko-socijalnog vijeća i da u sastavu delegacija svakog od socijalnih partnera budu reprezentativni i legalni predstavnici.

Na sastanku je obostrano usaglašena potreba povećanja minimalne plaće te je potrebno sazvati sastanak Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju Federacije BiH u što skorijem periodu, na kojem bi se socijalni partneri dogovorili o metodologiji za povećanje minimalne plaće.

Predstavnici reprezentativnih sindikata su podržali inicijative za izmjenu Poslovnika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Poslovnika o radu Doma naroda Parlamenta FBiH, Poslovnika o radu Vlade FBiH, Pravila i postupaka za izradu zakona i drugih propisa FBiH, kao i amandmane na Prijedlog uredbe o procjeni uticaja propisa i uspostavljanje koordinacionog tijela za parafiskalne namete u FBiH, a koje će osigurati učešće predstavnika sindikata i poslodavaca u svim fazama donošenja zakonskih rješenja.

„Složili smo se da je zajednički cilj rasterećenje privrede i poboljšanje poslovnog ambijenta, jer ostvarenje tog cilja u konačnici će donijeti dobro svima. Poslodavcima na način da se smanje nameti, omogući više ulaganja u nove tehnologije i nova radna mjesta i u konačnici, ono što predstavnike sindikata najviše i zanima, povećanje plaća. Najveći broj zakonskih rješenja koja smo uputili Vladi i Parlamentu FBiH već su ranije usaglašeni sa Sindikatom. Od njih očekujemo podršku i partnerski odnos u nastojanjima da se ovi prijedlozi na kraju usvoje, a naglasili smo da i dalje postoji mogućnost da se putem ovlaštenih predlagača dostave amandmani na predložene zakone s ciljem njihovog poboljšanja“, kazao je direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević.

Predstavnici sindikata su pozdravili inicijative i nastojanja UPFBiH da se kroz izmjene i dopune postojećih i donošenje novih zakonskih rješenja kvalitetnije uredi poslovni ambijent u FBiH, naglašavajući da će podržati sva rješenja koja će u konačnici donijeti bolje uslove za radnike i rast plaća. Obostrano je zaključeno da se zakonska rješenja koja se odnose na oblast rada i zapošljavanja, a koja su ranije usaglašene sa Sindikatom, biti razmatrana samo ukoliko su različita u odnosu na ranije usaglašene tekstove.
„Podržat ćemo svaku inicijativu koja je u općem interesu, prevashodno vodeći računa o zaštiti prava i interesa našeg članstva, odnosno, radnika. Predložene inicijative i zakonska rješenja su dobra osnova za dalje djelovanje na donošenju kvalitetnih zakonskih rješenja koja će biti u interesu radnika, ali i poslodavaca“, naglasili su predstavnici reprezentativnih sindikata.
Zajednički stav je da će UPFBiH i predstavnici reprezentativnih sindikata kroz dijalog i partnersku saradnju nastojati da iznađu kompromisna rješenja.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno