Biznis

UPFBiH poziva radnike Željezare Zenica da omoguće neometano odvijanje radnog procesa kompanijama u FBiH

UPFBiH poziva radnike Željezare Zenica da omoguće neometano odvijanje radnog procesa kompanijama u FBiH  – Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine u cijelosti podržava opravdane zahtjeve radnika Željezare Zenica da se konačno riješi njihov status i realiziraju njihova prava, koja su godinama bila zloupotrebljavana od strane pojedinaca. U skladu sa tim opredjeljenjem pouzivamo institucije vlasti da što prije pronađu  i ponude kvalitetna rješenja za ove probleme.

Udruženja poslodavaca FBiH  zastupa stav da prava radnika utvrđena zakonima, kolektivnim i granskim ugovorima moraju biti u cijelosti ispoštovana, kako radnici ne bi bili prisiljeni svoja prava tražiti na ulici, štrajkovima glađu i blokadama saobraćajnica.

Udruženje poslodavaca FBiH ukazuje da se rješavanje prava obespravljenih radnika ne bi trebalo odraziti na radna mjesta radnika u kompanijama koje poštuju zakonske propise, kolektivne i granske ugovore o radu i ispunjavaju svoje obaveze prema uposlenicima.  Nažalost, već sada smo svjedoci da kompanije koje ispunjavaju svoje zakonske obaveze prema uposlenicima trpe štetu, zbog nemogućnosti da se njihov proizvodni proces, a pogotovo dostava robe naručiocima odvija bez zastoja.

Stoga, Udruženje poslodavaca FBiH poziva obespravljene radnike da omoguće neometan radni proces u drugim kompanijama, kako se zbog nemogućnosti realizacije dogovorenih poslova ne bi dovela u pitanje radna mjesta, proces proizvodnje i ispunjavanje ranije preuzetih obaveza prema naručiocima proizvoda i usluga.

Iz tog razloga iz Udruženja poslodavaca FBiH pozivaju radnike Željezare Zenica  da omoguće kompanijama sa područja Zeničko-dobojskog i Srednjebosanskog kantona da neometano vrše transport svojih proizvoda.  Jer, radikalnim potezima, problemi neće biti riješeni, a bit će nanesena šteta zbog koje će trpiti kako već obespravljeni radnici, tako i oni čiji je radni proces ugrožen ovakvim, radikalnim mjerama.

Nažalost, problem ugroženih radničkih prava, nije samo problem radnika Željezare Zenica pa je za očekivati da u ovoj, predizbornoj godini  problem eskalira te da će značajan broj obespravljenih radnika koji godinama trpe posljedice lošeg poslovanja i upravljanja u svojim firmama, svoja prava zatražiti kroz ove nepopularne mjere, od kojih će biti malo koristi, ali bi štete mogle biti nemjerljive.

Udruženje poslodavaca FBiH, iako nije uzročnik ovih problema,  spremno se u punom kapacitetu uključiti u rješavanje statusa radnika Željezare Zenica, ali i svih drugih obespravljenih radnika,  s ciljem rješavanja njihovih opravdanih zahtjeva.

Ujedno, Udruženje poslodavaca FBiH poziva i Savez samostalnih sindikata BiH da se aktivno uključi u rješavanje ovih problema, na način da vodi računa o pravima kako obespravljenih, tako i svih drugih radnika.

 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem