Biznis

UO Privredne komore ZDK: Ponuđeni prijedlozi novih zakonskih rješenja u oblasti javnih finansija u FBiH nisu u skladu sa zahtjevima za rasterećenje privrede

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Upravni odbor Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona, kojeg čine predstavnici najvećih i najznačajnijih privrednih subjekata iz različitih privrednih grana sa područja Zeničko-dobojskog kantona, je na svojoj 3. sjednici održanoj dana 30.09.2019. godine razmatrao set prijedloga zakona iz oblasti javnih finansija u Federaciji BiH, koji su trenutno u proceduri usvajanja pred oba doma federalnog parlamenta. Razmatrani su:

  1. Prijedlog Zakona o porezu na doprinose u Federaciji BiH;
  2. Prijedlog Zakona o porezu na dohodak u Federaciji BiH;
  3. Prijedlog Zakona o računovodstvu i reviziji u Federaciji BiH;
  4. Zakon o porezu na dobit u Federaciji BiH (predložene izmjene).

S tim u vezi, Upravni odbor Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona je zauzeo stav da ponuđeni prijedlozi novih zakonskih rješenja u oblasti javnih finansija u Federaciji BiH nisu u skladu sa dugogodišnjim opravdanim zahtjevima za rasterećenje privrede u našoj državi.

 S tim u vezi, Upravni odbor Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona je zauzeo stav da ponuđeni prijedlozi novih zakonskih rješenja u oblasti javnih finansija u Federaciji BiH, nisu u skladu sa dugogodišnjim opravdanim zahtjevima za rasterećenje privrede, jer princip neutralnog efekta, koji se želi postići predloženim mjerama, neće doprinijeti stvaranju povoljnijih uslova poslovanja.

 U cilju bar djelimičnog rasterećenja privrede u Federaciji BiH, Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona pruža punu podršku stavovima i zahtjevima Udruženja poslodavaca Federacije BiH u vezi sa prijedlozima seta zakona iz oblasti javnih finansija u Federaciji BiH, a naročito:

  1. U prijedlog Zakona o doprinosima ugraditi zakonsku odredbu koja podrazumijeva da se uz predloženu stopu doprinosa od 32,50%, osigura da se u narednim godinama smanjuju stope doprinosa u skladu sa rastom prihoda;
  2. U Zakon o porezu na dobit Federacije BiH uvesti poresku olakšicu oslobađanja od plaćanja poreza na dobit u slučaju reinvestiranja dobiti. 

Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona smatra da je neophodno usvojiti set zakona iz oblasti javnih finansija, koji će zaista imati reformski karakter i koji će zaista rezultirati traženim reformama u smislu značajnog rasterećenja privrede i poboljšanja poslovnog ambijenta.

S poštovanjem, P R E D S J E D N I C A mr.sci. Diana Babić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno