Naše

UNZE: Skelić pisao zastupnicima, Arnaut ga demantovala – prijavila ga kolegica, a na fakultet. Šta će odgovoriti rektor na navode iz pisma?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Početkom sedmice u medijima se pojavilo pismo koje je profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici Dženan Skelić uputio zastupnicima u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona.

U Pismu Skelić traži od zastupnika reakciju, zaštitu akademskih sloboda, te ih obavještava da je protiv njega Univerzitet u Zenici pokrenuo disciplinski postupak, kako je naveo, zbog teksta u kojem optužuje menadžment za kriminal i nepotizam.

On dalje navodi da mu UNZE i matični fakultet stavljaju na teret da je “na teret da je narušio ugled ove visokoškolske ustanove te “iznio neosnovane činjenice s namjerom narušavanja ugleda i nanošenja štete” kolegi profesoru Ilhanu Bušatliću”.

On na dalje navodi da “Namjesto da se nadležni na osnovu mog teksta zapitaju i pozabave izvorom problema, neregularnostima, nepotizmom, lošim međuljudskim odnosima i drugim uočenim nepravilnostima, fokus se stavlja na pritisak i sankcionisanje intelektualaca, čiji je posao i obaveza da ukazuje na propuste i da kritički promišlja”, piše Skelić u pismu koje je dostavljeno svim skupštinskim zastupnicima.

Zenicablog će na kraju ovog članka objaviti cijelo pismo, kao i članak profesora Skelića, ali smo, prije objave, provjerili neke od navoda iz njegovog pisma. Od dekanese matičnog fakulteta, prof. Alice Arnaut, tražili smo odgovor oko pokretanja postupka i dobili, za nekog iznenađujući, a za neke ne, – odgovor.

Naime, kako smo nezvanično i saznali, te zbog toga odustali od objave Pisma bez ikakve reakcije ili komentara, ne postoji istraga protiv Skelića! Postoji samo prijava jedne kolegice, koja je završena – bez ikakvih sankcija i istrage protiv profesora.

Odgovor dekanese Filozofskog fakulteta Arnaut

Poštovani, u skladu sa vašim upitom, dostavljam odgovore na pitanja iz domena nadležnosti dekana Filozofskog fakulteta. U vezi sa pitanjima koja se tiču disciplinske prijave protiv prof. dr. Dženana Skelića ističem sljedeće:

Na Protokol Filozofskog fakulteta dostavljena je disciplinska prijava o učinjenoj težoj povredi radnih obaveza radnika protiv prof. dr. Dženana Skelića, koju je podnijela prof. dr. Nadira Bušatlić u vezi sa objavljenim tekstom Smrt akademije. Prof. dr. Nadira Bušatlić u spornom tekstu označila je jednu rečenicu u kojoj se ona spominje i na kojoj temelji svoju prijavu (Smrt akademije ne nastupa stoga što je zaposlio svoju suprugu, koja je vjerujem zasluženo postala profesor, niti u tome što je izdejstvovao da supruga postane član senata, niti što je izlobirao da bude menadžer za kvalitet na nivou univerziteta, niti u tome što je njen doktorat prikazao kao koautorsku knjigu za svoj izbor u redovitog profesora, a što je u principu plagiranje.).

U skladu sa Pravilnikom o radu Univerziteta u Zenici dužni smo provesti postupak utvrđivanja navoda iz prijave. To je i učinjeno, te je upućen dopis prof. Skeliću za dostavljanje izjašnjenja u vezi sa prijavom i formirana je Komisija koja je trebala pregledati pristiglu dokumentaciju. Svi rokovi propisani navedenim Pravilnikom su ispoštovani i Komisija je dekanu dostavila Zapisnik u kojem je sadržano mišljenje u vezi sa podnesenom prijavom.

U svome mišljenju, a u skladu sa Pravilnikom o radu UNZE, Komisija je konstatovala da nije nadležna za donošenje bilo kakvog zaključka, odnosno moguće kvalifikacije teže povrede obaveze iz ugovora o radu, kao i štetnih posljedica koje su zbog toga nastale, jer je riječ o javnom prostoru, a ne prostoru Univerziteta u Zenici.

Također, Komisija u okviru svojih nadležnosti ne može vršiti nikakve interne niti bilo kakve druge provjere povezane sa stavovima i mišljenjima izrečenim u rečenici na osnovu koje je podnesena prijava prof. Nadire Bušatlić.

Na temelju Zapisnika Komisije dekanesa Filozofskog fakulteta ocijenila je da nije učinjena teža povreda radnih obaveza od strane prof.dr. Dženana Skelića i u skladu s procedurom propisanom Pravilnikom o radu UNZE uputila Rektoru dopis za OBUSTAVLJANJE daljnjeg postupka.

Dakle, prijavu protiv prof. Dženana Skelića podnijela je prof. Nadira Bušatlić, a ne Filozofski fakultet niti Univerzitet, ali je Filozofski fakultet bio dužan provesti proceduru u skladu sa Pravilnikom o radu UNZE. Slijedom navedene prijave prof. dr. Nadire Bušatlić. protiv prof. dr. Dženana Skelića uzeti su u obzir samo oni navodi iz teksta na kojima sama
podnositeljica temelji svoju disciplinsku prijavu. Svi ostali navodi u tekstu koji se tiču drugih pomenutih, navodi u svom odgovoru Zenicablogu van. prof. dr. Alica Arnaut, dekanesa Filozofskog fakulteta UNZE.

Dekanesa Arnaut je odgovorila i na dio pitanja da li su istinite tvrdnje da je većina asistenata i studenata koji su javno podržali poteze Vlade ZDK u vezi sa plaćanjem doktorskog studija budućim akademcima sa UNZE, predmet mobingovanja starijih kolega na UNZE. Odgovor se tiče studentica/studenata na fakultetu kojim ona rukovodi, dok “ostatak” odgovora očekujemo od rektora Durakovića:

U vezi sa pitanjem koje se odnosi na tvrdnje da su asistentice i studenti koji su proteklih dana bili na prijemu kod premijera i pohvalno se izrazili o namjeri Vlade ZDK da finansira doktorski studij svih koji to žele na UNZE od tog dana postali predmet šikaniranja, prozivanja, uvreda i nerijetko mobinga, uz poruku da je to tako kad se okrene protiv vlasti na
UNZE ističem da asistentice i asistenti Filozofskog fakulteta, koji su dobili poziv za pomenuti sastanak i istom prisustvovali obavljaju sve redovne poslove, kao i dosada, na opće zadovoljstvo Fakulteta i njih samih i nisu imali nikakve pritužbe na bilo kakve ružne odnose prema njima. Oni smatraju da modeli sufinansiranja i besplatnog doktorskog studija
predstavljaju pozitivan odnos prema mladim kadrovima Fakulteta i Univerziteta, napisala je.

Šta Skelić spočitava Univerzitetu?

U Skelićevom pismu koje objavljujemo na kraju se navode još neke tvrdnje, o kojim smo zatražili odgovor od rektora UNZE prof. Jusufa Durakovića.

U pismu navodi primjer uručivanja otkaza portiru 18 mjeseci pred penziju, u trećem stadiju karcinoma, jer je navodno htio izbušiti gume na vozilu profesora Bušatlića, nakon verbalnog sukoba. Skelić napominje da se u tekstu objavljenom na portalu Buka niti navodi ni insinuira “bilo šta što već nije poznato u javnom prostoru, kao prethodni sadržaj u medijima ili u javnim interakcijama univerze i osnivača ili kao predmet sudskih sporova”.

“Opšta je činjenica kako je suprug koleginice Bušatlić u više navrata isticao kako je istu zaposlio na fakultetu, kako je ubacio u Senat, odnosno kako je postavio za menadžera za kvalitet, a čemu su mnogi svjedočili u više navrata, pa tako i moja malenkost. Koleginica Bušatlić je u radni odnos primljena 2014. godine na Fakultet za metalurgiju, a pri čemu je u tom periodu dekan te ustanove bio njen suprug, te je krajnje suvislno reći da ju je on zaposlio. Suprug je također bio dio menadžmenta Univerziteta, kao prorektor, u trenutku kada je kolegtinica Bušatlić postala član Senata, a na šta menadžment ima značajnog uticaja, te se može reći kako je suprug učestvovao u njenom ulasku i prijemu u Senat, kao i u slučaju njenog izbora za menadžera za kvalitet. S obzirom na navedeno, čini se razumnim i opravdanim zaključiti o postojanju jasne uzročno-posljedične spreme na relaciji obiteljskog upravljanja univerzitetskim karijerama”, navodi profesor Skelić.

Naglašava da pokretanjem disciplinske prijave protiv njega kao intelektualca, ne samo da se dovodi u pitanje sloboda mišljenja i govora, već se dovodi u pitanje i pravo i obaveza da se o društvenim fenomenima uopšte kritički promišlja te se šalje poruka da nije dozvoljeno propitivati aspekte društvene patoogije poput nepotizma i korupcije, kao i da će se bavljenje tim temama sankcionisati.

“Molim uvažene zastupnike da dovedu u red Univerzitet u Zenici. Autonomija Univerziteta ne znači da na njemu oni koji uzmu vlast imaju pravo da rade šta i kako hoće”, zaključuje Skelić.

Pitanja za rektora Durakovića

Zenicablog je rektoru Durakoviću uputio, u istom emailu upućenom i dekanesi Arnaut, sljedeća pitanja, na koja čekamo odgovor:

U prijepodnevnim satima u petak dobili smo odgovor rektora Durakovića, koji objavljujemo na ovom LINKU

Faksimil Skelićevog pisma zastupnicima i članka u nastavku, u galeriji:



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno