Zenica

UNZE počeo nastavu sa 712 brucoša, dva nova te jednim ‘zamrznutim’ programom

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sa sedam dana zakašnjenja zbog dodatnog ispitnog roka, jutros je počela nova, akademska 2021/2022. godina na osam fakulteta Univerzitetu u Zenici, koji je ove godine upisao 712 brucoša.

Tom prilikom studente prve godine, uz dekane tih fakulteta, pozdravili su i resorni ministar obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić, novi rektor UNZE-a Jusuf Duraković te prorektor za nastavu tog univerziteta Enes Bikić, koji su obišli Medicinski, Metalurško-tehnološki i Politehnički fakultet.

-Svim studentima UNZE-a, a posebno brucošima, želim puno sreće i uspjeha na UNZE-u. Vjerujem da će svi studenti iskoristiti mogućnosti koje UNZE ima, a zaista ih ima, kako bi sa ovog univerziteta izašli kao sposobni ljudi – ne samo da rade, nego i da žive – kazao je ministar Kozlić.

Prostor univerziteta, podvlači, treba omogućiti otvaranje svih mogućnosti koje trebaju mladom čovjeku.

Demografski problem, napominje, nije zaobišao ni ZDK i UNZE-e, ali zasad nije eskalirao u smislu gašenja određenih studijskih programa. Otvorena su dva nova studijska programa na Metalurško-tehnološkom fakultetu, koji su izazvali poseban interes studenata.

-Na taj način trebamo odgovoriti na demografske izazove, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u regionu. Nadam se i vjerujem da nećemo imati situacije iz prošle godine, a da bi se to desilo trebamo se svi, maksimalno, pridržavati svih covid-mjera koje su ustanovili krizni štabovi. Vjerujem da nećemo prelaziti na online nastavu – ističe Kozlić.

Podvlači kako je analiza pokazala da online model izvođenja nastave nije zadovoljavajući.

-Mi smo prošle godine, upravao imajući to na umu, uradili izmjene Zakona o visokom obrazovanju ZDK kojim smo studentima omogućili posebne uslove za prelazak u narednu akademsku godinu. Dakle, ova godina na UNZE počinje na klasičan način i nadam se da nećemo ništa mijenjati po tom pitanju – kaže Kozlić.

Zbog činjenice da u Zenici još uvijek nije počela grijna sezona i UNZE će, napominje Kozlić, sačiniti analizu temperature u prostorima u kojima se održava nastavni proces te će ukoliko budu niske također razmotriti pitanje skraćivanja časova.

-Kada su u pitanju osnovne i srednje škole u Zenici, osam osnovnih i 10 srednjih škola, od danas kreću sa skraćenom nastavom. Dakle, to su škole koje su na daljinskom zagrijavanju. Ukoliko se situacija bude dodatno pogoršavala, nije isključeno da ćemo uvesti i online nastavu u Zenici – najavljuje Kozlić.

Rektor Duraković je napomenuo kako je početak akademske godine veoma važan dan za UNZE, na kojem studira ukupno oko 4.500 studenata.

-Ponudili smo i dva nova studijska programa – Zaštita na radu i zaštita od požara te Inžinjerstvo zaštite okoliša na Metalurško tehnološkom fakultetu, pored 70 studijskih programa i upisanih preko 700 studenata na prve godine studija. Smatrali smo da su to perspektivni studijski programi, koji će privući naše studente, a i ukazala se potreba u društvu za obrazovanjem takvih kadrova. Uvažavajući sve okolnosti u društvu, mi smo zadovoljni  brojem upisanih studenata – kazao je rektor Duraković.

U budućnosti će, najavio je, razmišljati i o otvaranju novih studijskih programa, jer svi oni programi za koje studenti ne pokazuju interes, moraju se rješavati i otvarati atraktivnije studijske programe, kako bi svršeni student što prije dobio i zaposlenje.

-Početak akademske godine za nake studijske programe definisan je brojem studenata. Vlada ZDK je dala preporuku da, ukoliko se ne upiše 20 posto od planiranog broja studenata, taj studijski program ne može početi s tom akademskom godinom. Mi smo ove godine jedan studijski program – Odsjek za metalne i nemetalne materijale na Metalurško-tehnološkom fakultetu, jednostavno ‘zamrzli’. Da vidimo, u budućnosti, šta ćemo dalje sa takvim studijskim programom – ističe Duraković.

Studenti prve godine Medicinskog fakulteta jutros su prve časove odslušali u potpuno renoviranom amfiteatru na Metalurško-tehnološkom fakultetu, za što je Vlada ZDK izdvojila 300.000 KM.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno