Zenica

UNZE: novi studij i drukčiji koncept

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Senat Univerziteta Zenica (UNZE) donio je nekoliko odluka, koje će značajno utjecati na njegov budući rad. Prihvaćena je inicijativa za pokretanje Studija filozofije i sociologije, te promjene koncepta studiranja na Zdravstvenom fakultetu. Inicijative trebaju dobiti saglasnost osnivača, Vlade ZDK. UNZE bi već najesen dobiti prvi studij iz oblasti humanističkih nauka, studij filozofije i sociologije na Filozofskom fakultetu. Aktivnost na ovom širenju otpočela je još 2012. godine kada je Pedagoški fakultet transformiran u Filozofski. Radnu grupu na formiranju Studija su činili Željko Škuljević, Spahija Kozlić, Bernard Harbaš, Šefik Baraković, Faruk Kozić, Velida Mahovkić i Jasminka Ekinović.

– Ovaj studij je duh svakog univerziteta i svakog filozofskog fakulteta. Zamišljen kao četvorogodišnji studij (osam semestara) nakon kojeg će svršeni studenti dobiti izlazno zvanje diplomirani profesor filozofije i sociologije, a moći će obavljati širok dijapazon poslova – predavati u srednjim školama filozofiju, logiku, etiku, estetiku, sociologiju, demokratiju i ljudska prava, kulturu religija, te obavljati različite poslove u domenu humanističkih i društvenih djelatnosti, rekao nam je jedan od inicijatora Spahija Kozlić. Usvojena je i izmjene koncepta studija i načina studiranja na Zdravstvenom fakultetu Univerziteta u Zenici, sa koncepta 3+2 na koncept 4+1, što je rezultat usklađivanja sa Europskom Direktivom o reguliranim profesijama, koja je svoje unapređenje doživjela u 2013. godini.

– Ovaj koncept studija osigurat će lakšu mobilnost studenata ali i nastavnog osoblja u oblasti sestrinstva (zdravstvene njege) te omogućiti sticanje novih i naprednih znanja koja će zasigurno koristiti razvoju društva u cjelini, naše države, kaže Mirza Oruč, viši asistent na ZF-u. Transformacijom u skladu sa EU direktivom i standardima Svjetske Zdravstvene organizacije, Zdravstveni fakultet Univerziteta u Zenici postaje interesantan i na međunarodnom tržištu diploma, ali i stranim studentima i nastavnicima za boravak u Zenici.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno