Zenica

UNZE na 3514. mjestu

UNZE

UNZE na 3514. mjestu- Najstariji američki Univerzitet Harvard najbolji je i najreprezentativniji na svijetu, pokazala su posljednja istraživanja istraživačke grupe “Cybermetrics Lab”, koja pripada jednoj od prvih istraživačkih organizacija u Evropi CSIC-u.

Prvih 11 mjesta zauzeli su američki univerziteti, dok su najpoznatiji evropski univerziteti Oksford i Kembridž na 12, odnosno 13. mjestu, po web dostupnosti i internet zastupljenosti, misijama, broju dobitnika Nobelove nagrade i drugih priznanja, kao i resursima koje ulažu u istraživački rad, odnosno njihovom kvalitetu programa rada.

Prema istim kriterijima, visokoškolske ustanove BiH nalaze se na tek 1850. mjestu, tačnije Univerzitet u Sarajevu, odnosno 3514. mjestu Univerzitet u Zenici, zatim 3789. mjestu Univerzitet u Tuzli, odnosno Banjalučki univerzitet na čak 3969. poziciji, dok je Evropski univerzitet u Brčkom ispred Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a slijede ih i drugi privatni fakulteti i univerziteti u zemlji, pišu Nezavisne novine.

“To je pokazatelj da se nešto ozbiljno mora mijenjati i da se sredstva moraju investirati na prave adrese, jer se ne smije dozvoliti da jedna visokoškolska ustanova bude niže rangirana jer ne prati svjetske tokove obrazovanja i unapređivanje, posebno kada su u pitanju savremeni mediji i tehnologije”, upozorio je za “Nezavisne” Predrag Govedarica, potpredsjednik Unije studenata RS.

Na svjetskom nivou najbolje rangirana visokoškolska ustanova iz bivše Jugoslavije je Univerzitet u Ljubljani na 208. mjestu, slijedi ga Univerzitet u Zagrebu na 386. mjestu, odnosno Univerzitet u Beogradu na 440. mjestu.

U odnosu na ove ustanove, Univerzitet u Skoplju je na dalekom 1119. mjestu, ali ipak ispred nas, dok je Univerzitet Crne Gore na 2350. mjestu.

“Pokazatelj je ovo gdje se nalazi nauka u ovoj zemlji, jer da biste pratili tokove razvoja, potrebna su ozbiljna ulaganja. Jedna naučna studija košta od 30.000 do 40.000 evra, a za nauku se kod nas izdvaja 0,1 do 0,2 odsto, dok u zemljama EU od tri do četiri odsto.

Prema tome, sve se mora uzeti u obzir, ali sam ipak mišljenja da se mora odlučnije djelovati i da se, uprkos tome, možemo sigurno naći na hiljadu, ako ne i više mjesta ispred”, kaže Dejan Bokonjić, prorektor za međunarodne odnose Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Interesantno je da se na svjetskoj rang-listi meksički univerziteti nalaze od pedesetog mjesta, katolički univerziteti Belgije od sedamdesetog mjesta, a zatim visokoškolske ustanove Danske.

Rang-liste

BiH
Univerzitet u Sarajevu – 1850.
Univerzitet u Zenici – 3514.
Univerzitet u Tuzli – 3789.
Univerzitet u Banjaluci – 3969.

Hrvatska

Univerzitet u Zagrebu – 386.
Univerzitet u Splitu – 1086.
Univerzitet u Rijeci – 1435.
Univerzitet “Josip Juraj Strossmayer” u Osijeku – 1617.

Srbija

Univerzitet u Beogradu – 440.
Univerzitet u Novom Sadu – 926.
Univerzitet u Nišu – 1289.
Univerzitet u Kragujevcu – 1586.

Slovenija
Univerzitet u Ljubljani – 208.
Univerzitet u Mariboru – 1102.
Univerzitet u Primorskom – 1926.
Univerzitet Nova Gorica – 2191.

slobodna-bosna.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem