Zenica

UNM Zenica – Saopštenje za javnost u vezi podjele prehrambenih paketa

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Udruženje nacionalnih manjina iz Zenice (UNM Zenica) ovim putem sa izrazitom zabrinutošću obajveštava cijenjenu javnost da raspolažemo sa informacijama iz pozudanog izvora, a koje ukazuju na to da je gradonačenik Zenice Fuad Kasumović odobrio „nezavisnom“ vijećniku u GV Zenica gdinu. Asimu Musiću da podjeli nepoznat broj socijalnih prehrambenih paketa, a koji su bili skladišteni u magacinu robnih rezervi Grada Zenice, koji se nalazi na prostoru bivše streljane. Sve se desilo krajem mjeseca februara ili početkom marta.

Ne bi bilo ništa sporno u svemu ovome da su ovi paketi podjeljeni javno i svim Romima, a ne skrivajući od očiju javnosti. Sa pravom se pitamo koje su to romske porodice dobile ove pakete i po kojem osnovu su upravo one bile izbor za dodjelu paketa, a ne recimo porodice iz Banloza, naselja u kojem Romi u 21. vijeku imaju lošije životne uslove nego psi lutalice u azilu za životinje. Ili, zašto ni jedna romska porodica sa Kanala nije zaprimila paket? Zašto spisak osoba koje su zaprimile pakete nije javno objavljen? Zašto uopšte cijela akcija nije javno provedena, uz prisustvo predstavnika medija?

Stoga, javno izražavamo zabrinutost zbog načina na koji se raspolaže robnim rezrezvama Grada Zenice pri podjeli tzv. „socijalnih paketa“. Izrazito je zabrinjavajuća činjenica da nisu utvrđeni nikakvi kriteriji za dodjelu ovih paketa, te se oni mogu ovako proizvoljno distiribuirati! Pitanje je gdje uopšte završe ovi paketi, namjenjeni Romima!?

Da ne bi ostavljali prostora sumnji, ovim putem javno pozivamo, uvaženog Gradonačelnika protiv kojeg se trenutno vodi i nekoličina postupaka pred nadležnim sudovima, a i postupak pred Institucijom Ombudsmana za ljudska prava BiH, u predmetu koji je formiran povodom izbacivanja UNM Zenica iz prostorija od strane Kasumovića, te vijećnika Asima Musića koji je dok je bio u rukovodstvu Udruženja prilikom podjele paketa u mjesecu oktobru  prošle godine nekoličinu paketa uručio i članovima svoje bliže porodice, zbog čega je i izbačen iz Udruženja, da javno objave koje su romske porodice zaprimile ove pakete, te koji su kriteriji važili za odabir romskih porodica kojima će biti uručeni paketi?

Mnogo je pitanja na koje nema odgovora, a UNM Zenica ovim putem naglašava da tom prilikom ni jedna romska porodica iz naselja Banlozi, Kanal ili Brista nije zaprimila prehrambeni socijalni paket! Očito mnogi misle da su zenički Romi glupi i da  ne vide da pojedini Romi, bliski familijarnim vezama nezavisnom vijećniku Asimu Musiću imaju sve, a ostali Romi crkavaju gladni i žedni!!!

Za Kasumovića, koji svojim postupcima prema UNM Zenica gazi i temeljne vrijednosti na kojima počiva Europska Unija, a koji toliko voli govoriti o europskom putu BiH, očito postoje samo Romi koji su bliski Musiću, a svi ostali su samo problematični stanovnici Zenice koji su se drznuli kritikovati njegov odnos prema njima samima!

Molimo javno i uvaženog gradonačelnika Zenica Fuada Kasmuovića, a i uvaženog „nezavisnog“ vijećnika Asima Musića, da javno, smisleno i potkrepljeno sa dokazima, oporvgnu naše saopštenje, te nas demantuju, ukoliko raspolažemo sa krivim informacijama!

Sa poštovanjem, Udruženje nacionalnih manjina iz Zenice



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno