Biznis

United Grupa kupuje grčki Forthnet

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

United Grupa kupuje grčki Forthnet Treća velika akvizicija UG i jedanaesta ukupno od kad je u vlasništvu BC Partnersa

Novom akvizicijom United Grupa širi svoje geografsko prisustvo i na Grčku i potvrđuje poziciju vodećeg telekomunikacijskog i medijskog operatera u jugoistočnoj Evropi.

United Grupa, vodeći telekomunikacijski  i medijski operater u jugoistočnoj Evropi, postigla je dogovor o preuzimanju značajnog manjinskog udjela u Forthnetu, uspješnoj grčkoj telekomunikacijskoj kompaniji.

U okviru transakcije, United Grupa će preuzeti sve kreditne obaveze, konvertibilni dug i 36% akcijskog kapitala Kompanije, nakon uspješno završenih pregovora sa Nacionalnom banke Grčke, Alpha bankom, Piraeus bankom i Attica bankom, kao prodavcima. Transakcija, čiji se detalji neće objavljivati, u procesu je standardnih regulatornih odobrenja.

Nakon Vivacoma i Tele2 Hrvatska u 2019. godini, ova investicija prestavlja treću veliku transakciju od kada je BC Partners preuzeo United Grupu u martu 2019, zahvaljujući čemu će veličina prihoda United Grupe nakon završetka akvizicija preći 1.7 milijardi eura. Ulazak kompanije na grčko tržište predstavlja još jedan korak u njenoj evropskoj strategiji rasta i dodatno potvrđuju poziciju lidera u industriji u kojoj posluje, od sada u osam zemalja širom regiona.

Forthnet je vodeći provajder usluga kućne zabave i komunikacija u Grčkoj. Zapošljava blizu 1.000 ljudi, i pruža usluge za gotovo 700.000 korisnika i preko 40.000 kompanija.

Viktorija Boklag, izvršna direktorica United Grupe, rekla je: „Drago nam je što će se Forthnet pridružiti United Grupi i u isto vrijeme sam uzbuđena što nastavljamo da jačamo naše poslovanje i pružamo našim korisnicima širom regiona širok spektar vrhunskih usluga. Vidimo veliku priliku u saradnji sa Forthnet-om, kako bismo im omogućili dalji rast usluga televizije i ulazak na tržištu mobilne telefonije i sa zadovoljstvom proširujemo naše prisustvo ulaskom na grčko tržište.“

Nikos Stathopoulos, partner u BC Partners i predsjednik United Grupe, dodao je: „Poslovni model, menadžment, tehnologija i regionalno liderstvo United Grupe su ključni pokretači njenog organskog rasta, koji se dodatno ubrzao sticanjem i integrisanjem jakih lokalnih biznisa. Pozicija Forthneta kao dinamičnog domaćeg igrača pruža nam snažno uporište za širenje na rastuće i evoluirajuće grčko tržište koje vidimo kao stratešku lokaciju United Grupe. Radujemo se što ćemo sarađivati sa Forthnet-om na daljem širenju usluga koje on može ponuditi kupcima.“

Generalni direktor Forthneta, gospodin Panos Papadopoulos, rekao je: „Današnji sporazum je događaj od strateškog značaja za grčko tržište telekomunikacija i televizije. Ulazak United Grupe, vodećeg telekomunikacijskog i medijskog provajdera u regionu, potvrđuje stratešku vrijednost Forthneta i daje nove perspektive našoj kompaniji. Značajan rast tržišta interneta i televizije na kojima smo već aktivni, kao i potencijal usluga mobilne telefonije koju pripremamo da pokrenemo, stvara snažno investicijsko okruženje za nas i mogućnost da iskoristimo znanje i iskustvo menadžmenta, mreže i tehnologije United Grupe. ”

O United Grupi

Sa sjedištem u Amsterdamu, United Grupa je vodeći telekomunikacijski i medijski operater u Jugoistočnoj Evropi. Kroz značajne investicije u digitalnu infrastrukturu, sadržaj i tehnologiju, pruža vodeće usluge korisnicima širom regiona. Tokom prethodnih 18 godina, Grupa je proširila svoje prisustvo kroz organski rast i akvizicije, zapošljavajući 5.200 ljudi i obezbijeđujći usluge za skoro 1.9 miliona domova i 1.5 miliona mobilnih korisnika, a čiji kanali se gledaju u 5 miliona domova. Za više informacija, posjetite https://united.group/

O BC Partners

BC Partners je vodeća međunarodna investicijska kompanija sa preko 23 milijarde eura uloženih u kapital, kreditiranje i nekretnine. Osnovana 1986. godine, kompanija BC Partners igrala je aktivnu ulogu u razvoju evropskih tržišta tokom gotovo tri decenije. Danas, rukovodstvo BC Partnersa upravlja poslovanjem na tržištima kao integrisani tim iz kancelarija u Evropi i Sjevernoj Americi.

Od osnivanja, BC Partners Private Equity realizovao je 114 investicija, u kompanije sa ukupnom vrijednošću od preko 145 milijardi eura. Trenutno, kompanija investira iz svog desetog fonda. Za više informacija, posjetite www.bcpartners.com.

O Forthnetu

Forthnet je kompanija koja je prva uvela internet i kablovsku televiziju u Grčku, a danas je na vodećoj poziciji u zemlji kao provajder paketa komunikacijskih usluga i zabavnih sadržaja. Koristeći najnovije tehnologije, uz stručnost i iskustvo svog rukovodstva, pod brendom Nova nudi široki spektar televizijskih usluga, širokopojasnog interneta i usluga fiksne telefonije fizičkim licima, preduzećima i državnim organima. Forthnet ima 960 zaposlenih, 93 prodajna objekta u 55 gradova u Grčkoj, i pruža usluge za više od 40.000 kompanija i 15% domaćinstava.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno