Ljudi

Umro književnik Džemaludin Alić

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U ponedjeljak, 4. septembra 2017. godine u Sarbrikenu (Njemačka) u 71. godini života umro je bosanskohercegovački književnik Džemaludin Alić.

Alić je rođen 19. maja 1947. godine u zeničkom naselju Tetovo. Osnovnu i srednju školu završio je u rodnom gradu a studij južnoslovenskih književnosti i jezika na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Tokom ratnih zbivanja u Bosni i Hercegovini (1992. godine) odlazi u Split, a odatle, godinu dana kasnije, u Njemačku, gdje je živio i djelovao kao slobodni umjetnik.

Pisao je kritike, romane, priče, poeziju, eseje… Bio je urednik u izdavačkoj djelatnosti “Oslobođenja”.

Na književnoj sceni bio je prisutan pet decenija.

Objavio je devet poetskih zbirki, pet romana, jednu zbirku priča, zbirku kritika, polemika i eseja i knjigu Devetnaest stoljeća Bosne, s izuzetno vrijednim podacima o kulturnoj i historijskoj hronologiji Bosne i Hercegovine. Priredio je i Antologiju bosanskohercegovačke pripovijetke 20. vijeka.

Za poetsku zbirku Tamni kristal dobio je nagradu Fonda Antun Branko Šamić (Zagreb, 1969. godine).

Dženaza Džemaludinu Aliću bit će klanjana u četvrtak, 7. septembra 2017. godine u 16.45 sati na mezarju Tetovo (Zenica).



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno