Ljudi

Intervju: prof.dr. Almin Dautbegović

Intervju: prof.dr. Almin Dautbegović – Svugdje u svijetu zatvorske uprave su korumpirane, ali nikada do te mjere da pomažu u bjekstvu kao što se dogodilo u Sarajevu. To je pitanje časti zatvorske uprave

Dr. Almin Dautbegović, profesor koji na univerzitetima u BiH i Beogradu predaje penologiju (naučna disciplina koja se bavi izučavanjem zatvorske zajednice) – ovih je dana veoma tražen sagovornik. Spektakularno bjekstvo Amela Sejfovića iz sarajevskog zatvora, naime, izazvalo je veliku pažnju javnosti. Prof. dr. Dautbegović, koji pored akademske istovremeno obavlja i advokatsku praksu, za Buku kaže da se uvijek se bježalo iz zatvora i gotovo je nemoguće organizovati zatvorsku zajednicu iz koje je nemoguće pobjeći. Do sad su postojala dva načina da zatvorenici bosanskih zatvora pobjegnu iz zatvora. Najlakše im je, kaže dr. Dautbegović, da izađu na vikend-dopust, pa se ne vrate. Bijeg „preko ograde“ drugi je način da se dokopaju slobode.
Ali, bjekstvo Amela Sejfovića prije nekoliko dana iz zatvora u Sarajevu “nije obično bjekstvo, ovo je još jedna bosanskohercegovačka inovacija”, tvrdi za Buku prof. dr. Almin Dautbegović.

Zašto “inovacija”?

DAUTBEGOVIĆ: Zatvorska uprava u zatvorima širom svjeta je manje ili više korumpirana. Kupuju se zatvorske privilegije na koje se inače ne bi imalo pravo, radna mjesta u zatvoru, slobodna kretanja u zatvoru i van, vikendi, posjete i razne druge pogodnosti. Naravno da je i u BiH zatvorska uprava korumpirana, odnosno najkorumpiraniji dio društvene zajednice. Ali samo u zatvorima u Bosni možete od uprave zatvora kupiti dozvolu za bjekstvo. Nigdje više. To je pitanje časti zatvorske uprave i rubikon preko kojeg se ne prelazi. Sve drugo može ali nema govora da možete privoliti zatvorsku upravu da sudjeluje u organizaciji bjekstva.

Ipak se to dogodilo: uhapšena su četiri zatvorska službenika… Koji bi mogli biti motivi tih pomagača?

DAUTBEGOVIĆ: Zatvorski čuvari u BiH su dobro plaćeni. Kroz mogućnost raznih ustupaka zatvorenicima mnogi od njih imaju besplatna ljetovanja, zimovanja i štošta što može omogućiti poslovni svijet. Pitanje svih pitanja je : zašto pristaju na ovo. Zašto sudjeluju u ovako ružnoj priči. Šta su uopšte dobili kao protuuslugu. I nije prvi put da zatvorski čuivar pomaže bjeguncu. Sjetimo se bjekstva Lionela Dumonta iz istog zatvora 1999 godine. U tom bjekstvu je također pomogao jedan zatvorski čuvar.
U priči o bjekstvu iz zatvora najmanje je važan bjegunac.

Koliko često se događaju bjekstva iz zatvora u BiH?

DAUTBEGOVIĆ: Nisu česta. Razlozi su u visini zatvorske kazne koja je destimulativna za bjekstva. Većina kazni je ispod 20 god. pa i manje. A sam bjeg ili pokušaj bjega iz zatvora nisu inkriminisani kao krivično djelo. Možda bi trebalo krivično sancionisati bjeg iz zatvora kao dodatnu prevenciju i destimulans za one koji razmišljaju o bijegu.

Kakva su iskustva iz svijeta kada su u pitanju bjekstva iz zatvora?

DAUTBEGOVIĆ: U SAD-u gdje mnogi zatvorenici izdržavaju kaznu zatvora kao doživotnu robiju, bijeg iz zatvora je san takvih zatvorenika i svakodnevnica. Zatvorski sistem je organizovan prvenstveno zbog sprječavanja bjekstva. Uz sve mjere osiguranja bjekstva su moguća i dešavaju se. Ali ne uz asistenciju zatvorske uprave.

Razgovarao: Hajrudin Redžović

U saradnji sa Omega Produkcijom

6yka.com

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem