Ljudi

Umro dr. Krunoslav Pranjić

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Zagrebu je u petak, 8. maja 2015. godine, u 85. godini života, umro dr. Krunoslav Pranjić, profesor emeritus, dugogodišnji profesor i osnivač Katedre za stilistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. 

Krunoslav Pranjić rođen je u Zenici, 1931. godine. Bio je jedan od maturanata u prvoj generaciji zeničkih gimnazijalaca. Po završetku gimnazije odlazi na studij u Zagreb gdje, na Filozofskom fakultetu, završava Studij za južnoslavenske jezike i književnost. Doktorirao je 1967. godine, a 1975. godine na matičnom fakultetu utemeljio je Katedru za stilistiku i bio na njenom čelu sve do odlaska u penziju 2001. godine.
Objavio je pet knjiga od kojih su dvije bile i univerzitetski udžbenici. Radio je kao univerzitetski profesor. Prevodio je s ruskog, francuskog i engleskog jezika. Povodom smrti dr. Krunoslava Pranjića u Općoj biblioteci u Zenici postavljena je izložba knjiga koje je napisao, preveo ili uredio Krunoslav Pranjić. Sahrana posnrtnih ostataka dr. Krunoslava Pranjića bit će obavljena u Zagrebu, u utorak, 12. maja 2015. godine na groblju Mirogoj. (M.Kasap)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno