Ljudi

Nermina Kapetanović

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dr. Nermina Kapetanović, poslanik u PD Parlamentarne skupštine BiH – Evropa nam je pružila ruku možda i posljednji put

Izbor dr. Nermine Kapetanović za potpredsjednicu Izvršnog komiteta Evropskog parlamentarnog foruma (EPF) za populaciju i razvoj predstavlja veliko priznanje za ovu Zeničanku, ali i za samu državu Bosnu i Hercegovinu. Po prvi puta na ovakvu funkciju je imenovan neko iz naše zemlje, ali i cijelog Balkana, a ono što je posebna čast je da je sa Švicarkinjom Yvonne Feri, dr. Kapetanović dobila najviše glasova na sjednici u Berlinu (Njemačka).
“Izvršni komitet EPF-a za populaciju i razvoj je veoma važan međunarodni komitet kojim je do sada predsjedavala baronesa Jenny Tonge iz Doma lordova Britanskog parlamenta. S obzirom da je istekao mandat predsjednici, dvoma potpredsjednika i šest članova Izvršnog komiteta, održani su izbori u Berlinu. Obično su ta mjesta bila rezervisana za velike i jake zemlje i očekivalo se da će tako biti i ovaj put. Ali, ovoga puta su gledali zasluge, pratili rad, i naše predstavljanje kao kandidata”, kazala je dr. Nermina Kapetanović.
Za predsjednika Komiteta je izabrana Šveđanka Ulrika Karlsson koja je u drugom krugu glasanja sa 11:7 dobila podršku ispred Portugalke Monice Ferro (9:9 bilo u prvom krugu glasanja). Ferro će u narednom periodu obnašati funkciju potpredsjednice zajedno sa dr. Kapetanović koja je sa 15:3 porazila Španca Juan Carlosa Graua u direktnom izboru. U Izvršni komitet još su ušli: Katharina Kucharowits iz Austrije, Petra De Sutter iz Belgije, Edith Gueugneau iz Francuske, George Tsereteli iz Gruzije, Marija Aušrine Pavilioniene iz Litvanije i Yvonne Feri iz Švicarske.
Dva dana prije Berlina održana je velika međunarodna parlamentarna konferencija G7 – G20 vezano za temu:”Osnaživanje žena i djevojaka u potpomaganju njihovog samoodređenja, zdravog produktivnog života u smislu seksualnog i reproduktivnog zdravlja i izjednačavanja prava” gdje je među 50 zemalja svijeta bila i dr. Kapetanović kao jedina predstavnica.BiH. Donesen je set zaključaka koji postaju obavezujući na globalnom nivou. Najznačajniji investitori i finansijeri onoga što tretira ovaj podkomitet su Globalni fond i bračni par Bill i Melinda Gates odnosno njihova fondacija Bill & Melinda Foundation.
“Jednakost spolova, seksualno reproduktivno zdravlje i osnaživanje žena u stvaranju uslova za njihovo samoodređenje i zdravi produktivan život je ideja vodilja. Cijeneći zaključke Generalne skupštine UN-a iz 2015.godine koji obezbjeđuju univerzalni okvir za održivi razvoj u smislu socijalne, ekonomske i okolišne sfere u sljedećih 15 godina i ovi ciljevi postaju obavezujući. Pozdravili smo ulogu parlamentaraca koja je veoma važna u smislu održivog razvoja svih populacija na svijetu i pozvali G7-G20 zemlje da implementiraju zakone i politike koji promoviraju zaštitu ljudskih prava i eliminaciju diskriminacije vezano za spol, radu, starost, etniciteta, boje kože, jezika, religije, političkog ili drugog mišljenja, socijalnog i imovinskog porijekla, uređenja po statusu, onesposobljenja ili oboljenja od AIDS-a, u smislu zaštite prava migranata, bračnog stanja, seksualne orjentacije i gender identiteta ili bilo kog drugog faktora i da te zemlje imaju obavezu da eliminiraju sve zakone, sve politike i sve programe koji grubo narušavaju i krše ljudska prava”, istakla je dr. Kapetanović.
Izvršni komitet EPF-a za populaciju i razvoj se, između ostaloga bavi, pojavom prisiljavanja djevojčica na rane brakove. Dr. Kapetanović je pojasnila kako je nekad to bila pojava u nekim afričkim zemljama a da je sada to sve bliže centralnoj Evropi, da se djevojčice od 11, 12 ili 13 godina prisiljavaju na rane brakove, na rano rađanje, što obično na njihovim reproduktivnim organima uzrokuju malformacije i oštećenje koja često završavaju letalnim ishodom. Dodala je da pokušavaju da podignu svijest o njihovom samoodređenju, pravu na izbor, pravu na obrazovanje. Pojava nasilja nad djecom i ženama takođe su zabrinjavajući, ali i novorođenačke smrttnosti u pojedinim zemljama.
Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH u EU, prema njenim riječima, znači da je Evropa možda po posljednji put odlučila da nam pruži ruku, ali i da su prepoznati napori vladajuće parlamentarne većine da se snažno okrenu evropskom putu BiH, a ne bavljenjem unutarnjim razmiricama. To predstavlja ozbiljan zadatak za domaće političare da ispune sve uslove da bi smo dobili status kandidata, veoma ozbiljan posao Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH. Pojasnila je kako bi bila sretna kada bi uradili to na način kako je to Hrvatska radila, gotovo u kontinuitetu su zasjedali i donosili zakone, snažno radila lobističku mrežu, slala najbolje ljude na pregovore.

Predsjednica i dvije potpredsjednice IK EPF za populaciju i razvojO dr. Nermini Kapetanović

Dr. Nermina Kapetanović (SDA) je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i predsjedavajuća Parlamentarne grupe za populaciju i razvoj PS BiH. Dobitnica je Grba Zenice za humanitarni rad i afirmaciju grada, dobitnica povelja zahvalnosti Sindikata rudara, civilnih žrtava rata, osoba sa onesposobljenjem (invaliditetom) te predlagač inicijative da žene žrtve ratnog silovanja dobiju status civilne žrtve rata.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno