Info

Umjetnost kao sredstvo za društveno uključivanje starijih osoba

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Umjetnost kao sredstvo za društveno uključivanje starijih osoba – Udruženje Naš most Zenica okuplja lokalne umjetnike/ce treće životne dobi s ciljem promovisanja umjetnosti kao sredstva za društveno uključivanje ranjivih društvenih grupa. Tim od šest slikara/ica amatera/ica volonterski vodi umjetničku galeriju u centru Zenice, koja posjeduje stalnu umjetničku zbirku radova preko 30 slikara/ica iz cijele BiH, pretežno osoba starije životne dobi.

Većina članova/ica udruženja slikanjem se počela baviti u poznim godinama života. U galeriji udruženja organizuju se izložbe, umjetničke kolonije i umjetničke radionice za marginalizovane društvene grupe kao što su djeca i mladi s teškoćama u razvoju, osobe sa senzornim i fizičkim invaliditetom, penzioneri/ke.

U saradnji sa organizacijom Nota iz Muskata, Sultanat Oman, udruženje Naš most započelo je Može Projekat, eksperimentalni projekat digitalne kulturne razmjene između BiH i Sultanana Oman, prvi projekat kulturne saradnje između dvije zemlje.

Ciljevi Može Projekta su promovirati elemente omanske kulture i umjetnosti u BiH i proširiti umjetničke i zanatske programe u udruženju Naš most. Partner na projektu je udruženje Naša djeca Zenica putem čije će community radio stanice RadiYo Active biti emitovani podcast programi Može Oman autorice Tare Aldughaither, omanske umjetnice i kulturne menadžerice, koja će od 18. marta do kraja juna ove godine kroz audio epizode Može Oman predstavljati različite aspekte kulture i tradicije Omana, a koji će poslužiti kao inspiracija za kreativne umjetničke radionice za starije osobe u udruženju Naš most.

Osim ovog projekta, udruženje Naš most će krajem aprila ove godine učestovati na Festivalu folklora i bosanske kulture u Turskoj.

urbanmagazin.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno