Info

CryoSave izgubio licencu za rad, roditelji u BiH obaviješteni da su matične ćelije u Varšavi

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Kako navodi Savezni ured za javno zdravstvo Švicarske (BAG), prema podacima kompanije CryoSave, matične ćelije koje su čuvali pohranjene su u Poljskoj, ali vlasti nisu uspjele stupiti u kontakt s nadležnima tih firmi. U toku je istraga. Lanac propusta u radu ove kompanije uočio je jedan roditelj koji nije mogao da iskoristi matične ćelije svog djeteta zbog problema koje je kompanija imala.
Njihove prostorije u Švicarskoj pretresene su 10. i 11. septembra ove godine. Kompanija je na proljeće ove godine najavila preseljenje matičnih ćelija u Varšavu i informacije za klijente, ali klijenti nisu mogli dobiti informacije putem maila ili telefona koje su ostavili. Prema švicarskim zakonima, da bi se matične ćelije prebacile u drugu zemlju, potrebne su posebne dozvole i procedure koje garantuju skladištenje i sigurnost pohranjenih matičnih ćelija. Nije jasno zbog čega je ova kompanija konkretno izgubila licencu i da li to ima veze s procedurama i standardima pohranjivanja matičnih ćelija.
Kada posjetite stranice CryoSave za BiH, Srbiju i Crnu Goru i njihove društvene mreže, uvidjet ćete da su informacije posljednji put objavljene prošle godine. Web stranica za BiH nije nikada završena, a ponuđeni broj mobitela nije u funkciji. Na crnogorskoj web stranici ove kompanije klijente iz BiH upućuju na broj telefona u Srbiji. Ni taj broj nije u funkciji. U objašnjenju navode kako su predstavništva u BiH i Crnoj Gori prestala raditi 2016/2017. godine zbog ekonomske neodrživosti.
Prema informacijama koje su objavljene na stranici maticnecelije.com, samo iz BiH je pohranjeno više od 5.000 uzoraka.
Roditeljima iz BiH koji su pohranili matične ćelije u banci ove firme poslani su prije određenog vremena mailovi u kojima ih obavještavaju da su njihove matične ćelije obrađene u Belgiji ili Ženevi u skladu s najstrožijim propisima i standardima visokog kvaliteta te da su nedavno sklopili ugovor s kooperantom PBKM čija je laboratorija u Varšavi za njihovo dugoročne skladištenje. Konkretno, njihove matične ćelije također su u Varšavi, a iz CryoSavea ih uvjeravaju kako sve ostaje pod njihovim nadzorom.

Također poslali su i nove telefonske brojeve njihovih predstavništava na koje ih klijenti mogu kontaktirati. Predstavništva u Srbiji nema.

Kompanija CryoSave osnovana je 2000. godine i radila je u 70 zemalja svijeta. U BiH su počeli raditi 2009. godine putem kompanije Family-Plus koja je s njima raskinula ugovor prije nekoliko godina.

Kontaktirali smo kompaniju putem zvaničnog emaila sjedišta firme tražeći informaciju šta se dogodilo s matičnim ćelijama koje su pohranili bh. građani.

U Italiji je također pokrenuta istraga jer je “nestalo” ili prebačeno oko 15.000 matičnih ćelija Italijana. Klijenti iz ove evropske zemlje su organizovali i Facebook grupu kako bi se udružili u pravnoj borbi. Za manje od 24 sata u grupu se uključilo više od 2.700 osoba. Roditelji iz te evropske zemlje tvrde kako nisu uspjeli stupiti u kontakt s ovom firmom iako su im poslali nove brojeve.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno