Info

Ulaganje Vlade u OŠ “Ćamil Sijarić” Nemila: energetska efikasnost za bolje uslove za rad i boravak učenika i nastavnika

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ulaganje Vlade u OŠ “Ćamil Sijarić” Nemila: energetska efikasnost za bolje uslove za rad i boravak učenika i nastavnika – Programom energetske efikasnosti kojeg implementira Vlada Zeničko-dobojskog kantona ove godine obuhvaćena je i OŠ “Ćamil Sijarić” Nemila, Zenica. Zahvaljujući zajedničkom ulaganju Zeničko-dobojskog kantona i “Caritasa” u iznosu od 90.000 KM, u Područnoj školi “Vukotići” privodi se kraju ugradnja sistema grijanja, sanacija krova i podova, te zamjena rasvjetnih tijela, sanitarija i fasade.

“Stare peći na drva zamijenjene su modernim centralnim grijanjem sa kotlom na biomasu na principu pirolize, gdje se sagorjevaju plinovi iz drveta nastali izgaranjem drveta na temperaturama iznad 100 stepeni. Piroliza smanjuje potrošnju energenta za 30 posto, tako da očekujemo značajne finansijske uštede”, kazao je ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Mensur Sinanović.

Projekt energetske efikasnosti implementiran je i u PŠ “Topčić Polje”, gdje je zajedničkim ulaganjem kantonalne Vlade i “Caritasa” od 21.000 KM obnovljena fasada, zamijenjena stolarija kao i sanitarije. “Učenici i nastavnici imat će mnogo ugodniji ambijent za rad i boravak u školi, tako da očekujemo još bolje rezultate u učenju”, rekao je ministar Sinanović nakon obilaska dva školska objekta sa predstavnikom “Caritasa” Fuadom Imamovićem i direktorom OŠ “Ćamil Sijarić” Ahmedom Buljubašićem.

Osim ovih aktivnosti u okviru projekta izvršit će se ugradnja solarnog sistema za potrošnu toplu vodu na studentskom domu u Zenici za šta je planirano 25.000 KM.

Ulaganja nisu zaobišla ni PŠ “Šerići”. Ova škola dobila je sportski poligon u koji su Vlade i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport uložili 35.000 KM.

Press služba ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno