Sudske klupe

Ukinute presude, Nezić i Bašanović oslobođeni

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vrhovni sud Federacije BiH oslobodio je optužbi Jasmina Nezića zvanog Bljuto, po zanimanju kuhara, koji je više puta osuđivan, i Damira Bašanovića zvanog Prkuli, po zanimanju vozač, također osuđivanog, a oni su terećeni za teško krivično djelo protiv opće sigurnosti ljudi i imovine. Njih dvojica bili su osuđeni na jedinstvene zatvorske kazne u trajanju od pet godina i deset mjeseci koje im je izrekao Kantonalni sud u Zenici. No, nakon odlučivanja po žalbama advokata Vrhovni sud zakazao je ročišta na kojima su iznova izvedeni dokazi i provedena vještačenja. Kerim Čelik, Nezićev advokat, kazao nam je jučer da je Tužilaštvo od početka suđenja raspolagalo vrlo slabim fondom dokaza te ga nije iznenadila oslobađajuća presuda. Ulagali žalbe – Dva puta smo ulagali žalbe u ovom predmetu. U prvom slučaju Vrhovni sud je vratio postupak na početak, ali su optuženi dobili iste kazne. Međutim, nakon druge žalbe zakazana su ročišta pred Vrhovnim sudom, koji je cijenio dokaze te je donio jedinu pravednu presudu prema stanju spisa, a to je oslobađajuća – pojasnio je Čelik, koji je dodao da su optuženi proveli u pritvoru više od dvije i po godine.

Nezić i Bašanović 22. septembra 2012. oko 21.35 sati učestvovali su u žestokoj pucnjavi u Zenici kada je ubijen nedužni slučajni prolaznik Amer Pivić (18). Njegova smrt izazvala je zgražavanje bh. javnosti, a čak su organizirani i protesti nakon Pivićeve smrti. Do obračuna među kriminalcima došlo je kod raskrsnice zeničkih ulica Kulina bana i Jevrejska, ispred jedne buregdžinice. Nezić i Bašanović tada su, po prethodnom dogovoru s Emirom Fetićem, pucali iz pištolja zbog ranijih sukoba i nesuglasica u Bojana Popovića i Džemala Mahmića. Oni su sačekali da im Popović i Mahmić priđu na 20 metara, nakon čega su zapucali u njih.

Popović je, nakon što su ispaljeni prvi hici, potrčao prema muzeju, a Mahmić u pravcu kafića „Olimp“. Teške povrede Nezić i Bašanović trčali su za njima pucajući, a Popović je istovremeno uzvratio paljbu ispalivši tri hica iz pištolja CZ na njih. Popović je pobjegao trčeći kroz prolaz između zgrada, a u pucnjavi je zadobio teške povrede opasne po život. On je zadobio prostrelnu ranu grudnog koša s ozljedom lijevog plućnog krila. Džemal Mahmić također je zadobio povrede opasne po život, prostrelne rane lijeve strane grudnog koša i desnog stopala. Mahmić i Popović ranije su osuđeni na po tri godine i devet mjeseci zatvora zbog ove pucnjave, a optužnica ih je teretila za izazivanje opće opasnosti te nelegalno posjedovanje oružja. Interesantno je da, iako je u ovoj pucnjavi nevin stradao Pivić, niko nije odgovarao za njegovu smrt. Ne gledajući gdje pucaju, neko od revolveraša ubio je nedužnog Pivića, koji se u momentu pucnjave nalazio na autobuskom stajalištu između revolveraša. Oni su se od početka izjasnili da nisu krivi i toga su se držali do kraja suđenja. 

AVAZ



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno