Sudske klupe

Uhapšeno šest radnika JP “ŠPD-ZDK” koji se sumnjiče za nezakonitu sječu i eksploataciju šume

Uhapšeno šest radnika JP “ŠPD-ZDK” koji se sumnjiče za nezakonitu sječu i eksploataciju šume – Nakon više mjeseci sprovođenja opsežne istrage šest lica lišeno slobode i zadržano u službenim prostorijama.

Policijski službenici Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su u proteklom periodu, u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona, sprovodili opsežnu istragu sa ciljem prikupljanja dokaza, procesuiranja i lišenja slobode lica koja su djelovala organizovano i koja se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela „Zloupotreba položaja ili ovlašćenja” iz člana 383. Krivičnog zakona FBiH, „Krivotvorenje isprave“ iz člana 373. Krivičnog zakona FBiH, “Primanje dara i drugih oblika koristi” iz člana 380. Krivičnog zakona FBiH i krivično djelo “Šumska krađa” iz člana 316. Krivičnog zakona FBiH.

U nastavku ove istrage, dana 06.02.2018. godine, na području Vareša, od strane policijskih timova su vršeni pretresi sa ciljem prikupljanja dokaza koji će biti korišteni u daljnjem postupku, te je lišeno slobode šest lica, koja su i bila u fokusu sprovedene istrage.

Prema operativnim saznanjima, kao i dokazima prikupljenim tokom zavedene istrage, navedena lica, tačnije uposlenici JP “ŠPD-ZDK” d.o.o. Zavidovići, Kantonalne uprave za šumarstvo Zeničko-dobojskog kantona i jedno lice vlasnik privatnog obrta za obradu drveta, se sumnjiče da su u proteklom periodu, kao članovi organizovane grupe, počinila navedena krivična djela, a u vezi nezakonite sječe i eksploatacije šume, te da su na taj način sebi i drugim licima pribavila značajnu protivpravnu imovinsku korist a Budžetu Zeničko-dobojskog kantona nanijeli veliku štetu, koja će biti precizno utvrđena naknadnim vještačenjima.

U ovim aktivnostima juče su, na području Vareša, lišeni slobode:

1. K.K, rođen 1980. godine, iz Vareša,
2. Z.Dž, rođen 1963. godine, iz Vareša,
3. N.A., rođen 1967. godine, iz Vareša,
4. R.A., rođen 1970. godine, iz Vareša,
5. M.M., rođen 1973. godine, iz Olova i
6. I.E., rođen 1977. godine, iz Vareša.

Nad licima je u službenim prostorijama Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona zavedena kriminalistička obrada, nakon čega su danas, u prijepodnevnim satima, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, predata na nadležnost i daljnje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.

Odsjek za odnose sa javnošću,
analitiku i planiranje

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem