Nakon što je Ambasada Republike Češke u Sarajevu objavila “Javni poziv za prijavu malih lokalnih projekata za 2019. godinu” u kojemu je, kao jedno od glavnih usmjerenja, bila potreba za implementacijom aktivnosti u sektoru obnovljivih izvora energije, JU Dom-Porodica u Zenici uspješno je aplicirala svojim projektom “Sunshine for Children” (Sunce za djecu).

Glavni cilj projekta bio je smanjiti troškove električne energije ove ustanove djelomičnom zamjenom klasičnog izvora napajanja (iz javne elektroenergetske mreže) obnovljivom energijom uz korištenje solarnih krovnih ploča, odnosno uspostavu sistema za grijanje 3.000 litara vode dnevno za potrebe kuhinje i vešeraja. Tijekom implementacije, solarni kolektori postavljeni su na južnoj strani krova, uz godišnju uštedu energije od 30.300 kWh i finansijsku uštedu od oko 6.000 KM godišnje.

Ceremoniji upriličenoj 22.10.2019. godine povodom završetka implementacije projekta  prisustvovala je delegacija Ambasade Republike Češke na čelu sa Ambasadorom Jakubom Skalníkom, kao i Sumeja Mujkanović, pomoćnica gradonačelnika Zenice.

REZ Agencija je pružala tehničku asistenciju JU Dom-Porodica tijekom procesa pripreme, apliciranja, implementacije i izvještavanja o projektnim aktivnostima.