Nogomet

UEFA uvodi revoluciju u fudbal

UEFA uvodi revoluciju u fudbal
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

UEFA uvodi revoluciju u fudbal- Od 2019. godine, UEFA će za reprzentacije imati novo takmičenje, nazvano Nacionalna liga.

Kako bi se pripremio teren i pronašao termin za novo takmičenje koje će biti zanimljivo i gledacima i reprezentacijama, sistem evropskih kvalifikacija koje su do sada igrane u periodu koji je trajao više od godinu dana (kao na primjer prethodne kvalifikacije za Prvenstvo Evrope koje su igrane od septembra 2014. do novembra 2015.) biće skraćen na tačno godinu dana – od marta do marta.

Tako će se dobiti šest termina u tri mjeseca, po dva u septembru, oktobru i novembru za odigravanje mečeva Nacionalne lige koja će biti igrana u godinama nakon Evropskog prvenstva. Prva dva takmičenja u Nacionalnoj ligi zakazana su za 2019. i 2021. godinu.

U Grupi A naći će se – Njemačka, Belgija, Francuska, Portugal, Španija, Švajcarska, Vels, Engleska, Hrvatska, Poljska, Italija i Island. Sastav ove grupe garantuje nam fudbalske poslastice poput duela Njemačke i Francuske ili Portugala i Španije ili Engleske i Hrvatske.

U Grupi B gledat ćemo – Holandija, Republika Irska, Turska, Slovačka, Mađarska, Bosna i Hercegovina, Ukrajina, Austrija, Sjeverna Irska, Rumunija, Švedska i Grčka.

U Grupi C bit će Češka, Srbija, Danska, Albanija, Slovenija, Izrael, Rusija, Crna Gora, Škotska, Bugarska, Belorusija, Farska Ostrva, Norveška, Jermenija i Azerbejdžan.

Grupa D je rezervisana za Finsku, Kazahstan, Litvaniju, Letoniju, Kipar, Gruziju, Estoniju, Luksemburg, Makedoniju, Moldaviju, Kosovo, Maltu, Lihtenštajn, San Marino, Andoru i Gibraltar.

Samo za Grupu A igrat će se Final Four koji je zamišljen kao “mini” Euro. Na njemu će učestvovati najbolje ekipe iz Grupe A, tačnije najbolji u podgrupama.

Sistem takmičenja gledaocima garantuje najzanimljivije duele. Dešava se da do Evropskog prvenstva ne stignu sve najbolje selekcije, da favoriti ispadnu prije “projektovanog” dijela turnira i da ne gledamo najbolje među najboljima mimo prijateljskih mečeva.

Mečevi u Nacionalnoj ligi neće biti prijateljski. U njima će sve reprezentacije imati svoj interes. Oni najbolji igrat će sa sebi ravnima češće nego ranije pa će im i timovi biti uigraniji, a lošije rangirane reprezentacije koje učestvuju u Nacionalnoj ligi imat će “duplu šansu” da dođu do Evropskog prvenstva. Naime, predviđeno je da 16 najboljih selekcija koje ne osiguraju mjesto na Euru koroz kvalifikacije dobiju dodatnu priliku da, igrajući među sobom dodatne mečeve, izbore dodatna četiri mjesta na šampionatu Evrope. Sistem i ovdje garantuje više utakmica – od 16 ekipa u ovom svojevrsnom play offu ostat će prvo osam, a zatim četiri najbolje.

Također, igra se po klasičnom sistemu promocije i relagacije. Najbolji iz svojih grupa imat će priliku da pređu u sljedeću višu grupu, dok će najlošiji “padati” rang niže.

Za niže rangirane selekcije dodatni motiv bit će svakako i činjenica da će se ove utakmice na UEFA rang listi bodovati kao takmičarske, a ne kao prijateljske, mada je i činjenica da će imati zagarantovane mečeve sa dobrim rivalima i neće morati da razmišljaju o prijateljskim duelima je dovoljna.

Iako se šuškalo o potpunom ukidanju termina za prijateljske mečeve, to se nije dogodilo. Termini za prijateljske mečeve ubuduće će biti maj i jun.

ba.n1info.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno