Nogomet

UEFA program popularizacije ženskog nogometa u četiri bh. grada, među njima i Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bosna i Hercegovina u svibnju će biti domaćin Europskog prvenstva za nogometašice do 17 godina, a u okviru tog sportskog događaja Nogometni savez BiH organizira ‘UEFA Program Legacy’, program popularizacije ženskog nogometa usmjeren na djevojčice od 10 do 12 godina starosti.

U BiH će u ovaj projekt biti uključeno 30 škola iz četiri grada domaćina Europskog prvenstva, a to su Sarajevo, Široki Brijeg, Zenica i Mostar.

– Kao što znate, BiH je domaćin europskog prvenstva za djevojke do 17 godina, imamo četiri grada domaćina, a jedni od njih su Mostar i Široki Brijeg. U svim gradovima ćemo pokrenuti nogometne sekcije za djevojčice, u Mostaru će to biti 11 škola, a u Širokom Brijegu dvije, gdje ćemo s nastavnicima iz škola uraditi upoznavanje s projektom, šta su ciljevi i zadaci i podijeliti opremu kako bi oni mogli raditi – rekla je stručna suradnica za razvoj nogometa u Nogometnog saveza BiH Ivana Vlaić.

Na treninzima će djevojčice, po sustavu postupnosti i sistematičnosti, učiti o osnovnim nogometnim elementima, raznim štafetnim igricama, poligonima i složenijim nogometnim elementima.

Kroz organizirane trening aktivnosti, zainteresirane djevojčice besplatno će trenirati nogomet u svojim školama. Uključene škole od Nogometnog saveza dobile su po 15 nogometnih lopti, 10 markera i 20 čunjeva, kao i trenerke za nastavnike i trenere.

– Ciljna grupa su djevojčice od 10 do 12 godina, ali nam je u interesu da se ima veći broj djevojčica, a godine su manje bitne. Cilj je da projekt traje od travnja do prosinca ove godine, s pauzom tijekom školskog odmora u sedmom i osmom mjesecu, ali nam je želja da se to nastavi i u 2023. godini – kazala je Vlaić.

Nogomet je sve popularniji među ženskom populacijom, a krovne nogometne kuće ulažu ogromna sredstva u promociju.

– I naš savez ulaže sredstva da bi imali što veći broj djevojčica i da nam reprezentacija i liga budu što kvalitetnije. Zahvaljujući našoj bazi podataka imamo informaciju da se broj registriranih djevojaka neprestano povećava, a mislimo da će doživjeti još veću ekspanziju – zaključila je Vlaić.

Viši sportski menadžer u Sportskom savezu Grada Mostara Dženan Šuta naveo je da je iznimno sretan što je Mostar među gradovima domaćinima Europskog prvenstva i što će 11 mostarskih škola biti uključeno u UEFA Program Legacy.

– Zaista smo sretni da ćemo djecu iz 11 škola besplatno uključiti u vannastavne aktivnosti, a Sportski savez Grada Mostara je tehnički partner i podržava bilo koju priču kada je u pitanju promocija sporta, posebno u ovom vremenu kada se sve plaća, a sada imamo jednu besplatnu i dostupnu stvar za sve zainteresirane djevojčice. Očekujemo preko 200 djevojčica koje će biti dio ovog projekta – izjavio je Šuta.

Istaknuto je, također, kako je ovaj program dugoročnog karaktera te je upućen poziv postojećim nogometnim klubovima da se uključe u njegovu realizaciju formiranjem ženskih selekcija u kojima će djevojčice moći trenirati nogomet.

Autor: Tekst- Denis Leko, FOTO FENA /Foto FENA/Emanuel Soca



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno